eur:
386.92
usd:
355.57
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Párizs Washington szövetségese marad

Franciaország az Egyesült Államok szövetségese marad, de látnia kell, milyen új politikát folytat a következő amerikai elnök - hangsúlyozta szerda reggel Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter arra reagálva, hogy az amerikai elnökválasztás részeredményei alapján Donald Trump republikánus párti jelöltet választották elnökké.

Ayrault szerint a két országnak együtt kell munkálkodnia a stabilitásért és a világbékéért, és egy olyan világért, amely hatékony válaszokat ad a felmerülő kulcsfontosságú kérdésekre.

A francia miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Trump valószínűsíthető győzelme és a milliárdos üzletember személyisége "sok kérdést" vet fel. A tárcavezető a France 2 tévécsatornának nyilatkozva elmondta, hogy Párizsnak majd tisztáznia kell Washingtonnal néhány kulcsfontosságú ügyet, köztük a szíriai konfliktust, az Iránnal megkötött atomalkut és a párizsi klímavédelmi megállapodást.

A tárcavezető mindazonáltal leszögezte: az Európa és az Egyesült Államok közötti kapcsolatoknak nem szabad gyengülniük.

Ayrault szólt arról is, hogy az európai politikusoknak meg kell hallaniuk a Trumpra szavazók üzenetét.

Közben a Twitter közösségi oldalon Marine Le Pen, a francia jobboldali Nemzeti Front (FN) elnöke az amerikai elnökválasztás nyertesének nevezte Trumpot, és Európában az elsők között gratulált neki a győzelemhez. "Gratulálok az Egyesült Államok új elnökének, és a szabad amerikai népnek" - olvasható Le Pen üzenetében.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×