eur:
386.45
usd:
355.47
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Mit szabad egy amerikai elnöknek?

Az amerikai elnök olyan hatalommal rendelkezik, mint a modern demokráciák államfői közül csak kevesen. Ugyancsak széles jogkörökkel rendelkezik a francia és az orosz elnök, de erőforrásaik kisebbek - írja a dpa hírügynökség.

Miután a politikailag tapasztalatlan Donald Trump bekapcsolódott az amerikai elnökválasztási kampányba, gyakran merült fel a kérdés: mit szabad az amerikai elnöknek, s mit nem. A választ öt pontban lehet összefoglalni:

- Az amerikai elnök nem üzenhet háborút, ez a kongresszus feladata. Küldhet azonban harci egységeket idegen országokba, amennyiben az Egyesült Államok biztonsága szempontjából szükségesnek mutatkozik. Ebben az esetben, legkésőbb kilencven nap elteltével, kérnie kell a kongresszus jóváhagyását.

- Az amerikai elnök a világ legerősebb hadseregének a főparancsnoka. Ő az egyetlen, aki elrendelheti atomfegyverek bevetését és a szükséhes kódokkal is rendelkezik. Ugyanakkor a védelmi miniszter és a vezérkari főnök ezt bizonyos körülmények között megakadályozhatja.

- Az amerikai elnök törvényjavaslatokat terjeszthet be, de meg is vétózhatja a szenátus és a képviselőház által beterjesztett törvényeket. Ebben az esetben kétharmados többséggel felülbírálható. Amennyiben vita robban ki, az elnöknek nincs joga feloszlatni a parlamentet és új választásokat kiírni. A viszályt azonban korlátok között lehet tartani, mivel a konzervatívok a keddi választáson nem csak megőrizték többségüket a képviselőházban, de meglepetésre a szenátusban is a legerősebbek maradtak.

- Az elnök kinevezi a legfelső bírákat, akiknek nagy befolyásuk van politikai és társadalmi irányelvek megformálására. Az elnök döntésére azonban a szenátusnak áldását kell adnia.

- Az amerikai elnök kegyelemben részesíthet bebörtönzetteket vagy enyhíthet büntetésükön.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×