eur:
392.47
usd:
367.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Trump jól használta ki a szavazók dühét

Donald Trump lett az amerikai elnökválasztás esélyese - a tengerentúl még javában tart a szavazatok összeszámlálása, azonban több kulcsfontosságú államban is a republikánus jelölt nyert.

Meglepően szoros a küzdelmet az amerikai elnökválasztáson Hillary Clinton és Donald Trump között. Míg – helyi idő szerint – a nap elején szinte minden előrejelzés a demokrata jelölt sikerét jósolta, mostanra egyre többen vélik úgy, hogy – meglepetésre – a republikánus jelölt lehet a befutó. A New York Times kedd reggel Hillary Clinton esélyeit még 80 százalék fölé tette, hajnali öt órára azonban már 90 százalékra módosította ezt a számot, és Doland Trump javára. Ugyanis a republikánus jelölt több fontos billegő, vagy másként csatatért államban is nyert – az elnökválasztást tulajdonképpen ez a nagyjából tucatnyi állam dönti el. A kulcsfontosságú Floridában például kevesebb mint két százalékkal diadalmaskodott Trump.

A korábbi demokrata szenátor, Bob Graham a BBC-nek arról beszélt, jelentős a floridai szavazókban is a düh, amit Trump kampányával jól használt ki, amire Clinton asszony hagyományos kampánya nem volt hatással, és így még a latinók biztos szavazata ellenére is alul maradt. A republikánus jelölt ezen kívül a csatatér államon kívül még a szintén billegőnek számító Észak-Karolinában, Ohioban is megszerezte a szavazatok többségét, s jelenleg több kulcsfontosságú helyen, például a jelenleg sorsdöntőnek tűnő Michiganban is alig pár, vagy pár tized százalék a két jelölt között a különbség.

Donald Trump esélyeinek jelentős növekedésére esésnek indultak a világ vezető tőzsdeindexei. A hongkongi index több mint 3 százalékos mínusszal reagált a változásra, de Ausztráliától Japánon át Dél-Koreáig mindenhol mínuszban állnak a mutatók. Több mint két évtizede nem látott zuhanásnak indult a mexikói pesó árfolyama is, az amerikai dollárhoz képest tíz százalékot vesztett értékéből a déli szomszéd nemzeti fizetőeszköze. Drágul viszont a menekülő befektetésnek számító arany árfolyama, ami az elmúlt órákban öthetes csúcsra emelkedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×