eur:
389.63
usd:
363.63
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A bevándorlás kérdéséről is tárgyal Orbán Viktor és Theresa May

Orbán Viktor miniszterelnök ma munkalátogatásra Londonba utazik Theresa May brit kormányfő meghívására. A két politikus megbeszélésén egyebek közt a Brexitről és a bevándorlásról, illetve a magyar-brit kétoldalú kapcsolatokról lesz szó.

Délután hivatalában fogadja Theresa May brit miniszterelnök a munkalátogatásra az Egyesült Királyágba érkező magyar kormányfőt.

A két politikus találkozójáról először múlt héten a BuzzFeed News, majd a Politico című lap internetes kiadása írt. A cikkben megszólaltatott, nevük elhallgatását kérő vezető uniós és európai illetékesek arról beszéltek, attól tartanak, London megpróbálja megosztani az uniós tagállamokat annak érdekében, hogy kedvezőbb pozícióból indulhasson a kilépési tárgyalásokon. Meglátásuk szerint ennek a taktikának a része lehet a mostani találkozó.

A Politico azt írta, a két kormányfő "közös nevezőre juthatnak a mozgásszabadság kérdésében", ugyanis nem valószínű, hogy a magyar miniszterelnök ellenezné az Egyesült Királyság ragaszkodását ahhoz, hogy korlátozza az uniós állampolgárok munkavállalását a szigetországban.

A találkozó tényét először múlt csütörtökön Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter erősítette meg szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján.

„Nyilvánvalóan a legfontosabb a Brexit, a Brexit utáni kétoldalú magyar kapcsolatok és mi a bevándorlás kérdését is napirendre fogjuk venni. Egyébként a magyar-brit kétoldalú kapcsolatok kiválóak. Nagy-Britannia a népszavazás óta külön fontosnak tartja a V4-ekkel való kapcsolattartást, ennek jegyében mint Közép-Európa egyik fontos országát, Magyarországot is azon országok között szerepeltetik, amelyikkel érdemes a kapcsolatokat erősíteni. Ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, az azt fogja jelenteni, hogy Magyarország egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb EU-n kívüli kereskedelmi partnerévé válik.”

A Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, Havasi Bertalan az utazás részleteivel kapcsolatban az MTI-vel azt közölte, a megbeszélés témáiról és eredményeiről a felek a tanácskozás után tájékoztatják a sajtót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem volt olyan alacsony a hazai ingatlanbefektetési piac forgalma, mint 2023-ban. A mintegy 600 millió euró 38 százalékos visszaesést jelent a megelőző évhez képest. A csökkenés közepette viszont tovább emelkedett a magyar befektetők aránya, elérve a 82 százalékot. Ezzel párhuzamosan az irodapiacon és az ipar-logisztika szegmensben is emelkedtek a hozamok, miután a magas finanszírozási költségek és a mérsékelt bérleti kereslet továbbra is kivárásra ösztönzi a befektetőket. Mindez azonban nem magyar sajátosság, Nyugat-Európában is hasonló folyamatokat látunk, ahol az elmúlt két évben a kelet-közép-európainál is jelentősebb ingatlanérték-csökkenések mentek végbe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×