eur:
393.7
usd:
362.65
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga

Letartóztatták a kurdbarát párt két vezetőjét

Előzetes letartóztatásba helyezték pénteken Törökországban a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) két társelnökét, Selahattin Demirtast és Figen Yüksekdag-t, miután kora hajnalban őrizetbe vették, reggel pedig a bíróság elé állították őket - jelentette az NTV török hírtelevízió.

Rajtuk kívül még 10 HDP-képviselőt vettek őrizetbe pénteken terrorizmusellenes nyomozás keretében több helyszínen. Eddig 7 embert helyeztek előzetes letartóztatásba, köztük a párt frakcióvezetőjét is. A vád szerint a két társelnök egyebek mellett egy fegyveres terrorszervezet tagjaként folytatott propagandatevékenységet. A török vezetés azt állítja, hogy a HDP a szeparatista Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) politikai szárnya.

Demirtas a bíróságon tett felszólalásában leszögezte: "semmilyen kérdésre nem válaszolok, nem hiszek a tisztességes ítélethozatalban. Már az is jogellenes, hogy idehoztak."

A nap folyamán három kurdbarát képviselőt bírói felügyelet mellett szabadon engedtek, további 2 ember sorsa egyelőre tisztázatlan.

Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter pénteki nyilatkozatában elmondta: összesen 15 kurdbarát politikus adtak ki elfogatóparancsot. Kiemelte: Törökország jogállam, ahol a törvény előtt mindenki egyenlő, beleértve a mentelmi jogtól megfosztott mind az 550 parlamenti képviselőt, legyen akár kormánypárti, akár ellenzéki. A török törvényhozás 154 tagjáról 810 bűncselekményre vonatkozó aktát tartanak nyilván.

Az NTV úgy tudja, hogy azok közül, akikkel szemben elfogatóparancs van érvényben, kettő külföldön tartózkodik.

Az Ihlas török hírügynökség jelezte: az érintett politikusokat továbbra is megilleti a személyiségi jog, illetve a fizetésük. Azok, akiket az eljárás végén a parlamenti képviselőséggel összeegyeztethetetlen bűncselekményben vétkesnek találnak, akkor vesztik el mandátumokat, ha a róluk hozott ítéletet felolvassák a törvényhozásban.

Törökországban idén június 8-án lépett hatályba a parlamenti képviselők mentelmi jogának eltörléséről szóló alkotmánymódosítás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×