INFORÁDIÓ 
2020. január 29. szerda
Adél

szerbia

fegyver

merényletkísérlet

A szerb miniszterelnök nem vezet be rendkívüli vagy veszélyhelyzetet

Infostart / InfoRádió

A szombaton a szerb kormányfő szüleinek háza közelében talált fegyverek egy része a horvátországi és a boszniai frontról az 1991-1995-ös délszláv háború idejéből származik - jelentette ki Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter a nyomozás fejleményeit ismertetve a belgrádi Prva televízióban vasárnap este.

A rendőrség szombaton fegyverekkel és lőszerrel teli ládákat talált a Belgrádhoz közeli Jajinciban, Aleksandar Vucic kormányfő szüleinek házától nem messze, egy olyan helyen, ahol a miniszterelnököt szállító konvojnak minden alkalommal lassítania kell az útviszonyok miatt.

Az esetet a szerb sajtó merényletkísérlet előkészítésének nevezte, és a közvélemény is azonnal Aleksandar Vucic tervezett meggyilkolásáról beszélt.

Nebojsa Stefanovic elmondta, hogy DNS-mintát vettek a helyszínen, amelynek az elemzése még folyik. A talált arzenálban egy rakéta gránátvető, négy kézigránát és precíziós (orvlövész) puska lőszere is volt, a vizsgálatokból pedig kiderült, hogy a gránátvető a horvát harctérről, két kézigránát pedig a boszniai frontról származik.

A belügyminiszter nem kommentálta azokat a sajtóban megjelent találgatásokat, amelyek szerint az ügynek köze lehet ahhoz, hogy a szerb hatóságok a héten több embert is őrizetbe vettek, akik feltehetően államcsínyre készültek az október 16-i montenegrói választás napján, vagy hogy a miniszterelnök külföldi hírszerző ügynökségek fokozott jelenlétéről beszélt a közelmúltban, és egy magas rangú rendőrségi vezetőt azzal gyanúsítottak, külföldi hírszerző ügynökségeknek adott ki bizalmas információkat. Ugyanakkor közölte, hogy dolgoznak az ügyön, azokat az eredményeket pedig, amelyek nem akadályozzák a nyomozást, folyamatosan közlik majd.

Aleksandar Vucic az üggyel kapcsolatban vasárnapi sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy szerinte nem merényletkísérlet történt, noha furcsa helyet választottak a fegyverek elrejtéséhez.

Megjegyezte, hogy egyelőre nem tudja, honnan származhat a fenyegetés. Mint mondta, szerinte véletlen, hogy éppen a szülei házának közelében találtak fegyvereket, és az ügynek nincs is köze hozzá. Hozzáfűzte azonban, hogy ha hozzá nincs is köze az esetnek, sokan megsérülhettek volna, a közelben ugyanis gyakran játszanak gyerekek, így annak, aki oda rejtette a fegyvereket, mindenképpen felelnie kell tettéért.

Közölte ugyanakkor, hogy ha nem találnak használható DNS-mintát, "akkor teljesen egyértelmű lesz, mi a helyzet". A miniszterelnök nem részletezte, hogy mire utalt, a szerb sajtó szerint viszont a kijelentése arra vonatkozott, hogy a nyomok hiánya profi elkövetőre utal, aki nem véletlenül hagyta ott a fegyvereket, hanem támadásra készült.

A miniszterelnök a sajtótájékoztatón a szokásos testőreivel jelent meg, védelmét nem kívánta megerősíttetni, mint mondta: bízik a szerb biztonsági szervekben. Megjegyezte: nem vezet be rendkívüli vagy veszélyhelyzetet az országban, a helyzet ezt nem kívánja meg. "Szerbia nem értem vagy a miniszterekért létezik, hanem mi vagyunk itt azért, hogy Szerbiáért és az állampolgárokért dolgozzunk" - fogalmazott.

Az ügy élénk érdeklődést váltott ki Szerbiában és a régióban, mert az országban volt már példa arra, hogy egy miniszterelnök merénylet áldozata lett. 2003-ban Zoran Djindjic akkori kormányfőt a szerbiai kormány udvarának bejárata előtt, a szemben levő épületből lőtték le, amint éppen autójából szállt ki.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018