eur:
394.31
usd:
370.33
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Nincs halálos áldozata az olasz földrengésnek - a nap hírei

Aláírta az Európai Unió és Kanada a szabadkereskedelmi egyezményt Brüsszelben. Nincs halálos áldozata a vasárnap reggeli újabb közép-olaszországi földrengésnek. Több mint 800 ezer látogatóra számítanak a budapesti temetőkben november 2-ig. A nap legfontosabb hírei október 30-án.

A Kanada és az Európai Unió között létrejött szabadkereskedelmi egyezmény előnyeit hangsúlyozta az Európai Tanács elnöke és a kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos. Donald Tusk a csúcstalálkozó után úgy fogalmazott: a most aláírt megállapodás százmilliókat védelmezett meg a szegénységtől. Cecilia Malmström, kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos arról beszélt: a megszűnő vámok által az uniós cégek könnyebben hozzáférhetnek a kanadai állami beruházások, közbeszerzések és a befektetések piacához. A 28 tagállam a szerződést korábban ellenző Vallónia támogatásával pénteken hagyta jóvá véglegesen az egyezményt.

Német lapértesülés szerint biztonsági okokból nem küldenek menekültügyi szakértőket az Égei-tengeri görög szigetekre az uniós tagállamok. A Der Spiegel uniós intézmények belső elemzésére hivatkozva azt közölte: a szakértők attól tartanak: veszélybe kerülnek a menedékkérő-regisztrációs központokban. A német hetilap arra emlékeztet: a görög-török uniós külső határ térségében fekvő szigeteken működő hot spotokban több mint 15 ezer Törökországból átkelt menedékkérő tartózkodik, pedig csak a felüknek lenne férőhely.

Nincs halálos áldozata a vasárnap reggeli újabb, a Richter skálán mért 6,6-es erősségű közép-olaszországi földrengésnek. Olaszországban csak 1980-ban volt ennél erősebb, 6,9-es erejű földmozgás, akkor 3 ezren haltak meg. Matteo Renzi olasz kormányfő nem sokkal korábban arra tett ígéretet, hogy Róma újjáépít minden lakóházat, templomot, amelyet az utóbbi hónapok földrengései döntöttek romba. Ferenc pápa a természeti csapás károsultjaiért imádkozott. Augusztus 24-én csaknem háromszáz ember halt meg a természeti csapásban.

A sztálini megtorlás áldozataira emlékeztek a hétvégén Oroszországban. A '20-as évek végétől az '50-es évekig mintegy 20 millió ember halt meg. Gyászszertartást tartottak számos városban. Orosz és nyugati történészek szerint a sztálini terrornak, amely 1937-1938-ban érte el csúcspontját, összesen mintegy 20 millió halálos áldozata volt, beleértve a tömeges kivégzéseket, a Gulág táboraiban meghalt embereket.

Felavatták Mindszenty József bíboros és az 1956 utáni megtorlás során kivégzett Pálinkás-Pallavicini Antal közös emlékművét, a világ első köztéri szárnyas oltárát a Nógrád megyei Rétságon. A művet Kun-Szabó István miniszteri biztos és Beer Miklós váci megyés püspök leplezte le. Dombóváron szintén Mindszenty József szobrot avattak fel.

A Fidesz frakcióvezetője szerint legkésőbb januárig állapítja meg a kormány, hogy lehet-e a jelenleginél nagyobb mértékben növelni a reálbért. Kósa Lajos a Kossuth Rádióban azt hangsúlyozta: folyamatosan emelkedik a bérszínvonal. Arról is beszélt, hogy a kabinet azt is megvizsgálja, mit jelent a további emelkedés a foglalkoztatásban, gazdasági egyensúlyban, növekedésben. Hozzátette: a parlament február 15-étől veheti napirendre az ezzel összefüggő jogszabályt.

Hosszabb ideig, reggel 7 és este 8 óráig tartanak nyitva a temetők mindenszentek és halottak napja alkalmából. A tömegközlekedési járatok sűrűbben követik egymást. A fővárosi temetőkben 800 ezer látogatóra számítanak. A Rákoskeresztúri új köztemetőben hétfőn, a Farkasréti temetőben kedden 17 órakor lesznek megemlékezések. Keddig tilos az autóforgalom a sírkertekben, kivéve az új köztemetőt, ahol szerdáig díjmentes a behajtás. A közutakon és a temetők környékén november 4-éig fokozott rendőri jelenlétre lehet számítani.

Csak kedden, november 1-jén lesz zárva a legtöbb üzlet, hétfőn a megszokott nyitvatartási renddel várják az üzletek a vásárlóikat. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára az InfoRádióban arról is beszélt: november 1-jén nyitva lesznek a benzinkutak, virág- és édességboltok, vendéglátó- és szórakozóhelyek. A kivételek közé tartoznak még a nonstop kis üzletek is, ahol a tulajdonos maga dolgozik

A székelyföldi településekhez csatlakozva, Székelyföld autonómiájának napja alkalmából őrmáglyát gyújtottak a főváros XXII. kerületében, Budafok-Tétényben. A fővárosi megemlékezésen részt vettek Budafok, Budatétény, Diósd, Érd, Budaörs és Budakeszi civil szervezetei és a helyi székely közösségek is. Nem sokkal korábban a székelyföldi települések környékén levő magaslatokon őrtüzet gyújtottak a székelyek.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×