eur:
395.28
usd:
372.32
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

A kvótajavaslat visszavonását sürgette az uniós csúcson Orbán Viktor

Megkezdődött csütörtökön az uniós állam- és kormányfők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozója.

A menekültek uniós tagországok közötti elosztását célzó európai bizottsági kvótajavaslat visszavonását sürgette Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, mikor megérkezett az uniós állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójára. Az M1 felvételét hallják.

"A bizottságnak az a javaslata, ami az asztalon van, és ami tartalmazza a kötelező betelepítési kvótát, semmi esélye nincs arra, hogy többségi, illetve, hogy konszenzusos támogatást kapjon, mert mi ezt sosem fogjuk támogatni, úgyhogy ezt vonják vissza, vegyék le az asztalról és más alapokról kezdjék újra a tárgyalást."

A migrációs válság megoldásának további lépései mellett a folyamatban lévő szabadkereskedelmi megállapodások, az Oroszországgal való együttműködés és a szíriai helyzet rendezése a kétnapos csúcstalálkozó legfontosabb témája.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke érkezésekor azt hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak egyetlen opciót sem szabad elvetnie, nyitva kell hagynia a szankciók lehetőségét is Oroszország ellen a szíriai beavatkozás miatt.

Angela Merkel német kancellár úgy látta, hogy teljességgel embertelen, ami a szíriai Aleppóban történik, mielőbb tartós tűzszünetre van szükség a polgárháborúba süllyedt országban. Theresa May brit miniszterelnök pedig határozott és egységes uniós fellépést sürgetett az orosz hadsereg által Szíriában elkövetett "atrocitásokkal" szemben.

Orbán Viktor miniszterelnök egyébként Maastrichtból, az Európai Néppárt csúcstalákozójáról érkezett Brüsszelbe, ahol Petro Porosenko ukrán államfővel is tárgyalt. Később kijelentette: ideje lenne valamit tenni Ukrajnáért, azt fogom indítványozni, hogy hozzuk meg azt a döntést, hogy Ukrajna minden állampolgára vízummentesen, szabadon beléphessen az Európai Unió területére - fogalmazott a miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×