eur:
388.69
usd:
361.72
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Nem vált be az Iszlám Állam proféciája

Egy jelképes jelentőségű falvat vesztett el az Iszlám Állam, amikor a szíriai lázadók és az őket támogató török csapatok visszafoglalták Dabik települést. A dzsihadisták azt mondták: ez lesz a helyszíne a Nyugattal való végső összecsapásuknak.

A jövendölés végül nem vált valóra és így az Iszlám Állam nem csak harctéri, hanem propagandavereséget is szenvedett.

A Daes szélsőségesei már régóta mitológiai jelentőséget tulajdonítottak a szíriai Dabik falunak. Egy prófécia szerint ugyanis az ítélet napja előtt itt ütköznek majd meg egy végső csatában a muszlimok a hitetlenekkel.

Az igazán nagy csata azonban nem itt, hanem Irak második nagyvárosában, Moszulban várható. A város visszaszerzését célzó offenzíva kezdetét hétfőn hajnalban jelentette be az iraki kormány.

A Dabikot visszafoglaló szíriai lázadókat török tankok és harci gépek támogatták. A szövetségesek vasárnap egy másik közeli falut is felszabadítottak.

Az Iszlám Állam médiagépezete már Dabik elvesztése előtt válságkezelő üzemmódba kapcsolt és azt mondta: a jövendölésben leírt ütközet nem a mostani. A dzsihadisták két éve még fontosnak tarották, hogy itt öljék meg egyik amerikai túszukat, Peter Kassigot.

A harctéri győzelem jó hír a Szabad Szíriai Hadsereg nevű, valójában több lázadó csoportot összefogó erőnek – mert így azt tudja sugallni, hogy még mindig fontos tényező a szíriai konfliktusban és nem csak a dzsihadista Al-Nuszra Front tud eredményeket felmutatni.

A lázadóknak segítséget nyújtó Törökországnak közben saját céljai vannak Szíria északi részén. Ankara azért lépett közbe, hogy határai közelében ne a kurd erők űzzék el az Iszlám Államot. A szíriai kurdok megerősödése növelhetné a szeparatizmus veszélyét a törökországi kurdok körében

Közben azt követően, hogy Svájcban eredménytelenül zárult a szíriai konfliktusban valamilyen módon résztvevő hatalmak találkozója, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia újabb szankciókkal fenyegette meg az Aszad-rezsimet és Moszkvát Kelet-Aleppo bombázása miatt.

John Kerry amerikai külügyminiszter a tárgyalások után Londonban azt mondta: naponta követnek el „emberiesség elleni bűnöket” a városban. Kerry brit kollégájával, Boris Johnsonnal együtt arra sürgette Moszkvát - és közvetve az Aszad-rezsimet - , hogy egyezzen bele egy újabb szíriai tűzszünetbe.

A segélyügynökségek szerint 72 órás fegyvernyugvásra lenne szükség, hogy be tudják vinni az élelmiszert és ki tudják vezetni a távozni akaró civileket Aleppo keleti részéről és a környező vidékről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.

Élőben a BL-elődöntő: Real Madrid–Bayern München 2-1

A Borussia Dortmund már a június elsejei döntő résztvevője, ma este eldől, ki lesz az ellenfele. A második félidőben a Bayern szerzett vezetést, de ezután felpörgött a Real Madrid, volt visszavont gól, VAR-vizsgálatok, a mérkőzés vége előtt kicsivel pedig már figyelmeztetni kellett a szurkolókat, szinte az egész stadion felállt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×