eur:
393.18
usd:
366.58
bux:
66815.2
2024. április 25. csütörtök Márk

Felrobbant az észak-koreaiak újabb rakétája

Az indítás után nem sokkal felrobbant az a nagy erejű rakéta, amelyet Észak-Korea a hétvégén tesztelt - közölte hétfőn a dél-koreai hadsereg.

Phenjan szombaton feltehetően egy Muszudan típusú, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki, amely elméletileg képes elérni a csendes-óceáni Guam-szigetét.

Általában az ilyen észak-koreai rakétakísérletekről mind Washington, mind Szöul nagyon gyorsan beszámol, most azonban csupán 15 órával később közöltek információkat.

A dél-koreai vezérkar egy illetékese azt magyarázta a sajtónak, hogy az észak-koreai rakéta nem sokkal az indítást követően hirtelen irányt változtatott, és ennek elemzése jelentős időbe tellett.

A hadsereg szóvivője szerint a rakéta hajtóműve röviddel a kilövést követően felrobbant.

A Muszudan észak-koreai gyártmányú rakéta, először 2010 októberében egy katonai díszszemlén volt látható nyilvánosan. Elvileg 2500-4000 kilométer a hatótávolsága, képes lehet elérni Dél-Koreát és Japánt.

Észak-Korea öt sikertelen rakétakísérletet követően, idén júniusban sikeresen lőtt ki egy Muszudant, amely 400 kilométer megtétele után csapódott a tengerbe, mintegy 300 kilométerre a japán partoktól. Ezt a próbálkozást üdvözölte Kim Dzsong Un észak-koreai vezető is, aki szerint az bizonyítja Phenjan képességét a csendes-óceáni térségben állomásozó amerikai erők támaszpontjainak elérésére.

Amerikai szakértők szerint a Muszudan rakétákkal folytatott kísérletek segíthetik Észak-Koreát abban, hogy 2020 környékén egy nukleáris robbanófej hordozására képes, az amerikai szárazföldi területek elérésére alkalmas interkontinentális rakétát fejlesszen ki.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×