eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Áder János: napjaink legfontosabb kérdése a biztonság

A biztonság kérdésében a visegrádi országoknak (V4) a következő években ugyanolyan következetességre lesz szükségük, mint amilyennel korábban a szabadságukért harcoltak - nyilatkozta Áder János köztársasági elnök szombaton a délkelet-lengyelországi Rzeszówban, a V4-ek államfőinek csúcsértekezlete után.

Áder János a találkozót záró sajtókonferencián a megbeszélések egyik témájára, az európai önazonosságra utalva elmondta: a V4 legújabb kori történelmének legmeghatározóbb fogalma a szabadság. Rámutatott: a kommunizmus időszakában "egymás szabadságküzdelméből meríthettünk erőt". Ez az összefogás a NATO-hoz, az Európai Unióhoz való csatlakozási időszakra is jellemző volt - értékelte a köztársasági elnök.

2016-ban új kérdés merült fel, ez pedig a biztonság: "saját országunk, a V4-ek biztonsága, valamint Európa, az EU biztonsága" - jelentette ki Áder János. "Azt gondolom, hogy ebben a kérdésben is legalább olyan következetes magatartásra lesz szükség a következő hónapokban és években, mint amilyen következetes magatartást tanúsítottunk a szabadság iránti küzdelemben az elmúlt 40 évben" - hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×