eur:
394.4
usd:
370.17
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Schulz lehet Merkel kihívója

A német szociáldemokrata párt (SPD) egyre több befolyásos politikusa támogatja, hogy ne a pártelnök Sigmar Gabriel legyen a párt kancellárjelöltje a 2017 szeptemberében esedékes szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson, hanem Martin Schulz, az Európai Parlament SPD-s elnöke - értesült a Der Spiegel című német hírmagazin.

A hetilap szombaton megjelenő számához készült összeállításból pénteken előzetesen ismertetett részletek szerint irányzatokon és tartományi szervezeteken átívelő egység formálódik azzal a céllal, hogy ne az esélytelennek tartott Sigmar Gabriel legyen a szociáldemokraták országos választási listájának vezetője jövőre.

A Der Spiegel szerint a "Csak Gabrielt ne! mozgalom" sikere Martin Schulzot emelheti fel, és akár még októberben eldőlhet, hogy az EP mostani elnöke lesz-e az SPD kancellárjelöltje.

Sigmar Gabriel az utóbbi hetekben több nyilatkozatban, interjúban jelezte, hogy az SPD jövő tavaszig ráér kancellárjelöltet állítani. Megjegyezte: azért sincs ok a sietségre, mert a kancellári tisztség elnyerésére esélyes másik erőnek, a jobbközép CDU/CSU pártszövetségnek sincs még jelöltje.

Azonban várhatóan hamarosan lezárul a hivatalban lévő kancellár, Angela Merkel vezette CDU és a Horst Seehofer bajor kormányfő vezette CSU vitája a menekültügyről, és így a CDU a december elején tartandó kongresszusán ismét Angela Merkelt választhatja meg pártelnöknek, és teheti meg kancellárjelöltnek.

Ezért az SPD-ben egyre többen sürgetik a döntést, mert el akarják kerülni, hogy az SPD-nek ne legyen kancellárjelöltje, amikor Angela Merkel bejelenti indulását, és mivel Martin Schulznak rövidesen el kell döntenie, hogy 2017 januárjában lejáró megbízatása után vállalná-e újabb két és fél évre az EP elnökségét - amely a hagyományok szerint a következő periódusban az EP jobbközép pártjait összefogó Európai Néppártnak járna -, még októberben pont kerülhet az ügy végére.

Az SPD-t a 2009-es, elbukott Bundestag-választás óta vezető Sigmar Gabriellel az legfőbb gond, hogy csekély a lakossági támogatottsága. A Forsa közvélemény-kutató intézet legutóbbi, szeptemberi adatai szerint ha közvetlenül lehetne kancellárt választani, a németek 44 százaléka Angela Merkelre szavazna, és 16 csupán százaléka választaná Sigmar Gabrielt, ami 28 százalékpontos lemaradást jelent.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×