eur:
393.75
usd:
367.98
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Ez fog most történni az Európai Unióban

Az Európai Unió előtt álló legfontosabb kihívásokat és a kezelésükre vonatkozó alapelveket rögzítették az uniós tagállamok vezetői a Pozsonyban pénteken kidolgozott útitervben, amelynek elkészítésére az Egyesült Királyság EU-ból való várható kilépése, a migránsválság és a biztonsági helyzet romlása ösztönözte őket.

A találkozó után kiadott sajtóközlemény szerint az útiterv fő céljai közé tartozik annak biztosítása, hogy a 27 bennmaradó tagország együtt sikerre vigye az uniós együttműködést, hogy - a migránsválságból és a terrorcselekményekből okulva - növeljék a külső és belső biztonságot, és csökkentsék a gazdasági és szociális bizonytalanságot. A tagországok készek arra, hogy közös megoldásokat találjanak mindezen problémákra, és meggyőződésük, hogy együttesen rendelkeznek is az ehhez szükséges eszközökkel.

A sajtóközlemény szerint a terv fő célja a menekültválság területén, hogy többé ne fordulhasson elő a tavalyi, ellenőrizetlen bevándorlási hullám, és csökkenjen a szabálytalanul az unióban tartózkodók száma. Emellett biztosítani kell a külső határok ellenőrzését, és vissza kell térni a schengeni övezet hatékony működtetéséhez. Szélesebb körű egyetértésre kell törekedni a migrációs politikában, és a szolidaritás elvét is alkalmazni kell. Kiáll az útiterv az EU-török megállapodás végrehajtása mellett, továbbá a külső határ mentén fekvő országok támogatása mellett, külön említve Bulgáriát. Tartalmazza a menetrend a menekülteket kibocsátó országokkal folytatott párbeszéd és támogatásuk szükségességét is, valamint az uniós határok és tengerpartok védelmét segítő szolgálat kiépítésének befejezését.

A belső és külső biztonsággal kapcsolatban fő cél mindent megtenni annak érdekében, hogy támogassák a tagállamokat a belső biztonság elérésében és a terrorizmus elleni küzdelemben. Ehhez erősíteni kell az együttműködést és az információcserét a biztonsági szolgálatok között, olyan intézkedéseket kell elfogadni, amelyek értelmében az EU külső határait átlépőket ellenőrzik, információs adatbázist kell létrehozni az előzetes ellenőrzésekhez, valamint erőfeszítéseket kell tenni a radikalizáció ellen.

Emellett ugyancsak lényeges a változó geopolitikai környezetben megerősíteni az uniós együttműködést a külső biztonság és a védelem tekintetében is. Ezért az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács decemberben konkrét intézkedéseket hoz.

A gazdasági kérdéseket illetően a cél az ígéretes jövőkép kialakítása és jobb lehetőségek teremtése a fiataloknak. Fontos cél egyebek mellett a tagállamok támogatása a fiatalok munkanélküliségének visszaszorításában, és jelentősek a kifejezetten fiataloknak szóló uniós programok. Lényeges továbbá az egységes piaccal kapcsolatos stratégiák áttekintése is.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×