eur:
388.33
usd:
361.83
bux:
69307.18
2024. május 9. csütörtök Gergely

Horvátországban a konzervatívok győztek, de nem szereztek abszolút többséget

A vasárnapi horvát előre hozott parlamenti választásokon leadott szavazatok 80 százalékos feldolgozottságánál is vezet a jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a Szociáldemokrata Párttal (SDP) szemben - közölte a horvát választási bizottság. A HDZ kihirdette győzelmét, bár várhatóan nem szerez abszolút többséget a parlamentben, így koalíciós partnert kell találnia.

A részleges eredmények tükrében a HDZ 61, az SDP irányította koalíció pedig 54 mandátumot szerzett a 151 fős törvényhozásban.

A harmadik helyen újra az eddigi kormánykoalíció másik tagja, a Híd Függetlenek Listája (Most) áll 12 mandátummal.

Átlépi az ötszázalékos parlamenti küszöböt az Élőlánc (Zivi zid) politikai szervezet, amelynek 8 mandátuma lehet, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS), amely 4 parlamenti helyre számíthat, a Milan Bandic zágrábi polgármester BM 365 nevű pártja, amely 2, valamint a Szlavónia és Baranya Horvát Demokratikus Szövetség (HDSSB), amely 1 mandátumban reménykedhet.

Andrej Plenkovic, a HDZ elnöke a választások éjszakáján megtartott beszédében kiemelte: nyitottak azon pártok felé, amelyekkel hasonló a programjuk és egyforma világnézetet osztanak. "Megteszek mindent, hogy a következő kormány stabil és Európa-orientált legyen, valamint, hogy a választók érdekeit képviselje" - mondta. Hozzátette: már holnap összeül az elnökség, hogy megbeszélje a koalíciós tárgyalási folyamatokat.

Zoran Milanovic, az SDP elnöke kijelentette: Horvátországnak stabil kormányra van szüksége. Ez nem volt szerencsés nap Horvátország számára, az elmúlt nyolc hónapban egy kísérlet részesei voltunk - vélekedett. A baloldal vezetője szerint most Horvátország a legfontosabb, nem pedig a karrier és a hiúság.

Az előzetes adatok szerint sem a HDZ, sem a SDP nem tud majd kompromisszumok nélkül kormányt alakítani, mivel egyikük sem tud begyűjteni elegendő szavazatot. Önálló kormányalakításhoz 76 képviselő támogatására van szükség. A mérleg nyelve ismét a Híd lehet.

Bozo Petrov, a Híd elnöke beszédében hangsúlyozta: garanciát kért azoktól, akik a kormányalakításhoz a Híd segítségét kérik. "Másoknak kell eldönteniük, hogy ők miért harcolnak, a Híd már elmondta, mit akar" - szögezte le. A harmadik legerősebb párt elnöke öt napot adott a vezető pártoknak, hogy elfogadják követeléseiket. Petrov, már korábban bejelentette, hogy pártja rögtön az első parlamenti ülésen hét törvényjavaslattal áll elő, egyebek között a pártok finanszírozását és a választások demokratizálását illetően, és csak utána dönt az együttműködésről.

Végleges eredményeket hétfőn délután közöl a horvát választási bizottság.

Címlapról ajánljuk
Mekkora esélye van von der Leyennek az újraválasztásra?

Mekkora esélye van von der Leyennek az újraválasztásra?

Magyarországnak még három EU-tagállamot maga álláspontja mellé kell állítania, ha meg akarja akadályozni Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki jelölését - mondta az InfoRádióban Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének munkatársa.

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Percek alatt tudunk hitelt felvenni, hanggal tudunk átutalni, és ez még nem minden

Percek alatt tudunk hitelt felvenni, hanggal tudunk átutalni, és ez még nem minden

Megváltoztak a kamatkörnyezet csökkenésére vonatkozó várakozások, és bár ez rövid távon nem fogja a lakáshitelek tömeges drágulását okozni, a további kamatcsökkenés meghiúsulhat - mondja Molnár Gergő. A K&H Bank lakossági marketing vezetője a Portfolio jövő keddi Hitelezés 2024 konferenciájának a lakáshitelezésről szóló beszélgetésében is beszélni fog, alábbi interjúnkban pedig a hitelpiaci kilátások mellett a zöldhitelekről, a K&H digitális asszisztenséről és a befektetési piac kilátásairól is kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×