INFORÁDIÓ
2021. július 24. szombat
Kincső, Kinga

inforádió

külföld

nizza

terror

támadás

Tálas Péter: "Hogy tudott két kilométert haladni a támadó a tömegben?"

Infostart

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának vezetője szerint egy teljesen új elkövetési mód jelent meg csütörtök este Nizzában a terrortámadásnak tartott tömeges gázolásnál.

Tálas Péter a lehetséges okokat elemezve kiemelte, a nemzeti ünnep üzenet szempontjából egy terrorista számára a legjobb alkalom. Éppen visszavonták a rendkívüli állapotot. Nizzában közismerten az Iszlám Államnak, illetve a szélsőséges iszlamisták ereje, olyan centrum, ahol ez nem váratlan. Ráadásul mivel az ünnepség végén, a tűzijátéknál történt, az is elképzelhető, hogy a rendőrség és azok, akiknek biztonságot kellett volna szavatolni már lélekben túl voltak: megúszták a napot.

„Azt még nem tudni, lehet-e összefüggés a korábbi, akár franciaországi merényletekkel. Nem kizárt, bár az elkövetés módja teljesen eltérő. A szemtanúk szerint ugyan lövöldözött a sofőr, de döntően ez egy új elkövetési mód. Azt nem lehet tudni, felrobbantotta volna-e magát, a hírek szerint voltak robbanószerek, fegyverek a teherautóban, vagy „csak” baleset okozásával próbál minél több embert megölni” - latolgatta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának vezetője.

Hollande azt mondta, meghosszabbítják a Sentinel – magyarul Őrszem, ami egy tízezer fős katonai erő – működését. Nem valószínű, hogy a támadás ennek a csődjének tekinthető – vélte Tálas Péter. Hozzátette, Franciaországban a belbiztonsági erő szerint nagyjából 12 ezer olyan embert kellene megfigyelni naponta, huszonnégy órában, akik szélsőségesként vannak számon tartva. Ekkora erőt, figyelmet nem tud egyetlen biztonsági szerv sem biztosítani. Különböző módszerek vannak, hogy lehet egy ilyet megakadályozni – tette hozzá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának vezetője.

„Olyan esemény, mint a mostani, elő fog fordulni. Nem tudjuk, hogy mennyire volt a figyelem középpontjában ez a 31 éves tunéziai ember. Könnyen lehet, hogy kihasználtak nagyon sok mindent a felkészítők, többek között azt is, hogy lezajlott az egy hónapos foci Eb, ahol nem történt terrortámadás, lehet, hogy a rendszer egy kicsit kiengedett” - mondta Tálas Péter.

Hozzátette: „az az érdekes, hogyan tudott két kilométeren keresztül a tömegben közlekedni, a rendőröknek már le kellett volna lőni.”

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának vezetője elképzelhetőnek tartja, hogy addig nem aktivizálta magát egyik merénylőcsoport sem, amíg a rendkívüli állapot, az Eb tartott és a megfeszített volt a figyelem, amint aztán kiengednek, megpróbálták. A nemzeti ünnep, ahogy erre Donald Tusk felhívta a figyelmet, kiváló alkalom a terroristáknak, hogy azt üzenjék, ez a politikai rendszer, életvitel, kultúra, társadalom számukra nem jelentenek viszonyítási pontot – fűzte hozzá Tálas Péter.

„Még keveset tudunk a támadó motivációiról, sőt arról is, hogy kik követték el. Valóban az Iszlám Államhoz köthető, szélsőséges iszlamista vagy más szervezethez, az Al-Kaida és más iszlamista szervezetek jelenléte nagyon erős, különösen az Arab-félszigeten és Észak-Afrikában” - fogalmazott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának vezetője.

Kapcsolódó hang

Tálas Péter: "Hogy tudott két kilométert haladni a tömegben?"
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018