eur:
392.47
usd:
367.61
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Hollande-Merkel-Renzi találkozó lesz augusztusban

Francois Hollande francia államfő augusztus végén Olaszországban egyeztet a brit uniós kilépésről szóló népszavazás következményeiről Angela Merkel német kancellárral és Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel - közölte Stéphane Le Foll francia kormányszóvivő.

A bejelentés azon a napon történt, amikor is az eddigi belügyminiszter, Theresa May átveszi a brit miniszterelnöki posztot. Az Egyesült Királyság története második női kormányfőjének legfőbb feladata hazája sikeres kivezetése lesz az Európai Unióból.

Az európai vezetők nem titkolják, hogy minél előbb szeretnék megismerni a brit vezetés szándékait azért, hogy a június 23-i referendumot követő minden bizonytalanságot eloszlathassanak.

"Minél előbb megkezdődnek a (kilépési) tárgyalások, annál jobb lesz mindenkinek" - hangsúlyozta kedden Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter.

A kormányszóvivő szerdán megerősítette, hogy "Nagy-Britannia választását tiszteletben kell tartani".

"Most mindenkinek olyan álláspontot kell képviselnie, amely védi az érdeket, egyrészt Nagy-Britanniáét, másrészt pedig Európa érdekeit - tette hozzá Stéphane Le Foll.

"Franciaország álláspontja nem változott. Jelezni kell az Európai Unióból való kilépést és szabályszerűen el kell indítani a tárgyalásokat, hogy kiderüljön, hogyan nyitható új fejezet az Európa és Nagy-Britannia közötti kapcsolatokban" - hívta fel a figyelmet.

A francia diplomácia új lendületet kíván adni a többi 27 uniós tagállamnak, ezért Francois Hollande július 19. és 21. között több országba is ellátogat - emlékeztetett a kormányszóvivő. A francia elnök először Portugáliába, majd Csehországba, Ausztriába, Szlovákiába és Írországba utazik.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×