eur:
395.63
usd:
372.14
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Éhségsztrájkot kezdtek a romániai rabok

Éhségsztrájkot kezdtek szerdán több romániai börtönben a fogva tartási körülményekkel elégedetlen rabok, és kisebb rendbontások is történtek.

A romániai börtönökért felelős hatóság szerdán közölte, hogy nyolc börtönben tiltakoznak a rabok, de a román média híradásai szerint már tíz börtön lakói csatlakoztak az elégedetlenségi akcióhoz.

A kelet-romániai Jászvásáron (Iasi) szerdára virradóra a börtönőröknek könnygázt is be kellett vetniük, hogy lecsillapítsák a dühöngő elítélteket, akik azzal fenyegetőztek, hogy felgyújtják a cellájukat. Botosaniban egyes rabok felmásztak a büntetés-végrehajtó intézet tetejére.

Romániában összesen 45 börtön van. A legtöbb rab - 480, illetve 81 - Jászvásáron és Csíkszeredában csatlakozott az éhségsztrájkhoz. A hatóság aggodalmát fejezte ki a rabok egészségi állapota miatt, amit a meleg súlyosbít. A börtönök alkalmazottai egyéni és csoportos beszélgetéseket kezdeményeztek a rabokkal, hogy meggyőzzék őket, hagyjanak fel a sztrájkkal.

Romániában túlzsúfoltak a börtönök, az Emberi Jogok Európai Bírósága többször elítélte Bukarestet emiatt. A romániai ombudsman is közzétett tavaly decemberben egy jelentést, amelyben megállapította, hogy a fogva tartási körülmények sok kívánnivalót hagynak maguk után. A cellák túlzsúfoltak, van, ahol egy rabra csak két-három négyzetméter hely jut. Az orvosi ellátás sem megfelelő, emellett a rabok egy része a börtönben különböző erőszakos cselekményeknek az áldozata.

Raluca Pruna igazságügyi miniszter korábban felvetette annak a lehetőségét, hogy bizonyos bűncselekményekért amnesztiát rendeljenek el, hogy így csökkentsék a börtönök zsúfoltságát. A Hotnews.ro hírportál szerint két romániai hírtelevíziónak az amnesztiát szorgalmazó médiakampánya is hozzájárult a tüntetés elterjedéséhez. Az egyik közülük az az Antena 3, amely a 2014-ben korrupció miatt jogerősen tíz év börtönbüntetésre ítélt Dan Voiculescu üzletember és egykori befolyásos politikus családja tulajdonában van.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×