eur:
384.98
usd:
354.15
bux:
68331.05
2024. május 21. kedd Konstantin

Romániában is megjelent a zikaláz

Romániában is megjelent a zikavírus: az első fertőzött nő nyilvántartásba vételéről kedden számolt be a bukaresti egészségügyi minisztérium.

A kórokozót egy 27 éves román állampolgárságú nőnél mutatták ki, aki június utolsó, július első napjaiban a karib-tengeri, Franciaországhoz tartozó Martinique szigeten járt üzleti úton. Hazatérése után hőemelkedéssel, bőrén kiütésekkel jelentkezett a bukaresti Victor Babes kórházban, ahol megállapították, hogy zikavírussal fertőzött.

Két napot töltött a kórházban, orvosai szerint nincs veszélyben, csak arra figyelmeztették, hogy a fertőzés szexuális úton is terjedhet, ezért azt tanácsolták, hogy partnerével legalább félévig használjanak óvszert.

A román egészségügyi minisztérium szóvivője felhívta az "egzotikus" országokba induló romániai utasok figyelmét, hogy indulás előtt tájékozódjanak a lehetséges veszélyekről, a szükséges oltásokról, utazásuk után pedig azonnal forduljanak orvoshoz, ha szokatlan tünetetek fedeznek fel magukon.

A zikavírus súlyos születési rendellenességeket, kóros kisfejűséget és egyéb agyi problémákat okoz magzatoknál. A vírust elsősorban szúnyogok terjesztik, de szexuális úton is terjedhet. Különösen a várandós nőkre veszélyes. Közép- és Dél-Amerikában a legelterjedtebb, Európában csak az ezekből az országokból hazatérő turistáknál regisztrálták eddig a betegséget.

Februárban Csehországban, márciusban Szlovákiában is megjelent a zikavírus, júniusban pedig Szlovéniában is, ahol azóta már egy második esetet is regisztrálták.

A kórokozó Afrikából származik, először az ugandai Zika erdőben egy vemhes majomban azonosították 1947-ben, emberben pedig 1968-ban Nigériában. Egyelőre nincs védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csúcsra ugrott a forint az MNB-döntés bejelentése előtt

Új csúcsra ugrott a forint az MNB-döntés bejelentése előtt

A hétfői magyar munkaszüneti nap után kedden reggel háromhavi csúcsra ugrott a forint 385,3 közelében az euróval szemben, aztán délben 385-ig jutott, miközben régiós versenytársa, a lengyel zloty bő négyéves csúcson jár a folyó fizetési mérleg helyzet javulása, illetve az EU-pénzek kiszabadítása miatt. Ma az MNB dönt a kamatokról, a Portfolio elemzői felmérése egyöntetűen 50 bázispontos vágást vetít előre 7,25%-ra. Ezzel együtt is fontos lesz figyelni a délutáni döntésre és az ahhoz társított üzenetekre. Még ezt megelőzően Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter keményen bírálta a jegybanki vezetést a versenyképességi stratégia bemutatása után, és az együttműködés hiányát rótta fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×