eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A török kormányfő szerint az Iszlám Állam lehet az elkövető

A török miniszterelnök szerint a kezdeti jelek arra utalnak, hogy az Iszlám Állam állhat a kedd esti isztambuli Atatürk repülőtéri merényletek mögött, amelyeknek 36 halálos és 147 sebesült áldozata van.

Binali Yildirim közölte, hogy a sebesültek közül csak néhánynak súlyos az állapota. Yildirim a repülőtéren tartott sajtótájékoztatót szerdán hajnalban. Mint mondta, három öngyilkos merénylő követte el a támadást. Velük együtt 39-en haltak meg.

Tanúk elmondása alapján a fekete ruhás férfiak előbb Kalasnyikovokkal lőttek válogatás nélkül mindenkire, majd felrobbantották magukat.

Az Atatürk repülőtér Európa harmadik legnagyobb légikikötője.

Az áldozatok számáról órákon át ellentmondásos adatok szerepeltek a hírügynökségek jelentéseiben. Az AP amerikai hírügynökség a török kormány egy tisztségviselőjére hivatkozva nem sokkal kedd éjfél után még közel ötven halálos áldozatról adott hírt, ám később a tisztségviselő úgy módosította tájékoztatását, hogy a halottak száma elérheti az ötvenet. Elmondása szerint az áldozatok döntő többsége török, de akadnak köztük külföldi állampolgárok is.

Hendrich Balázs isztambuli magyar főkonzul arról tájékoztatta az MTI-t: nincs tudomásuk arról, hogy az áldozatok között magyar állampolgárok lettek volna. Egyben közölte: az isztambuli magyar főkonzulátus információkért egész éjszaka hívható a 00 90 533 375 8715-ös telefonszámon.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a robbantások után az elnöki palotában tanácskozott miniszterelnökével és a fegyveres erők főparancsnokával, majd nyilatkozatot adott ki, melyben felszólította a nemzetközi közösséget arra, hogy határozottan lépjen fel a terrorizmussal szemben.

"Törökországnak megvan az ereje, az elszántsága és a kapacitása arra, hogy a végsőkig folytassa a terrorizmus elleni harcot" - így Erdogan nyilatkozata.

Ami a világot illeti, az Egyesült Államok szövetségi légügyi hatósága reagált a leggyorsabban: töröltetett minden, az Egyesült Államok és Isztambul között közlekedő repülőjáratot, ám pár órával később már fel is oldotta a repülési tilalmat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×