eur:
395.68
usd:
366.59
bux:
65688.77
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Zaklatják az amerikai diplomatákat Ororszországban

A The Washington Post szerint Oroszország zaklatja az amerikai nagykövetségek diplomatáit és azok családtagjait szerte Európában. Az InfoRádió által felkeresett szakértő életszerűnek nevezte az amerikai lap értesülését.

A The Washington Post terjedelmes cikkben számolt be az amerikai külügyminisztérium egyik - meg nem nevezett - szóvivőnőjére hivatkozva arról, hogy bár John Kerry külügyminiszter már az orosz elnököt, Vlagyimir Putyint is megkérte, hogy állítsa le az amerikai diplomaták zaklatásának gyakorlatát, mégsem történt változás.

A cikk értelmében a komolyabb zaklatások két évvel ezelőtt, az orosz-ukrán konfliktus nyomán, Oroszországgal szemben hozott amerikai szankciók után kezdődtek. Az Oroszországba és európai fővárosokba akkreditált amerikai nagykövetek ezt követően arról panaszkodtak, hogy – feltételezésük szerint – az orosz titkosszolgálat emberei rutinszerűen követték őket és családtagjaikat, hívatlanul megjelentek fogadásaikon vagy egyéb rendezvényeiken, és riportereket fizettek le azért, hogy negatív történeteket írjanak róluk.

Néhány esetben azonban éjjel törtek rá a diplomatákra oroszok, majd összetolták a bútorokat vagy bekapcsolták a televíziót és távoztak. Az egyik diplomata jelentése szerint egy hívatlan éjjeli orosz látogató még oda is piszkított a nappalija szőnyegére.

A Moszkvába akkreditált amerikaiaknak rendszeresen kiszúrják autóabroncsait, ám Michael McFaul volt moszkvai nagykövet arról írt az egyik jelentésében, hogy az orosz kormány által fizetett tüntetők üldözték, iskolába igyekvő gyermekeit pedig az orosz titkosszolgálat emberei követték.

Póti László, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója életszerűnek minősítette a diplomaták panaszait, ám úgy vélte, hogy kellően felkészültek ahhoz, hogy ne lehessen őket ilyen eszközökkel megfélemlíteni.

"Azt is kell látni, hogy mondjuk az ukrán válság kapcsán már az év eleje óta nagyon intenzív orosz-amerikai párbeszéd folyik valószínűleg részleges sikerrel már. Orosz oldalról nem a konfrontáció maximális kiélezése, hanem a tárgyalások mellett a nyomás-gyakorlásnak ez a klasszikusnak mondható formája is valószínűleg intenzívebb lett, mint egy átlagos, politikailag kevésbé turbulens időben."

A washingtoni orosz nagykövetség a The Washington Post megkeresésére hallgatólagosan elismerte a zaklatások tényét, de azokat – anélkül, hogy konkrétumokat említett volna – az Egyesült Államok provokációival és az Egyesült Államokban szolgálatot teljesítő orosz diplomatákkal való rossz bánásmóddal magyarázta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×