eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Brexit - Megkezdődött az EU alapító tagországainak tanácskozása

Megkezdődött az Európai Unió - az egykori Európai Gazdasági Közösség - hat alapító tagországa külügyminisztereinek tanácskozása szombaton Berlinben azzal a céllal, hogy az európai közösség jövőjével kapcsolatos kétségeket eloszlassák azt követően, hogy Nagy-Britannia csütörtökön történelmi referendumon az unióból való kilépés (Brexit) mellett döntött.

Belgium, Luxemburg, Hollandia, Németország, Franciaország és Olaszország külügyi tárcavezetői ültek össze szombaton, hogy a brit népszavazás következményeiről tanácskozzanak. A találkozót követően várhatóan közös nyilatkozatot adnak ki.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter az ülés megnyitásakor kijelentette: a találkozó üzenete az, "nem hagyjuk, hogy elvegyék tőlünk ezt az Európát". Leszögezte, hogy az EU a béke és a stabilitás világszerte egyedülálló "sikerprojektje".

Steinmeier hangsúlyozta, "ez most egy olyan helyzet, amelyben nem engedhető meg sem a hisztéria, sem a sokkos bénultság". Hozzátette, az EU-nak nem szabad úgy tennie, mintha már minden válasz készen volna. "A britek döntését követően azonban nem szabad sem depresszióba, sem tétlenségbe süllyedni" - jelentette ki. Rámutatott, hogy Európának megoldásokat kell kínálnia a menekültválságban, a biztonsági kérdésekben és a munkanélküliség elleni küzdelemben egyaránt.

Németország és Franciaország közös javaslatokkal kíván előállni az EU továbbfejlesztésére. Tervezetükben egy olyan "rugalmas Európa" képét vázolták fel, amely teret adna azoknak a partnerországoknak is, amelyek az integráció további lépéseit még nem tudják vagy akarják megtenni.

A találkozót bírálták a tanácskozásra meg nem hívott EU-tagállamok. Steinmeier a kritikákra úgy reagált, a következő napokban "sok különböző tárgyalás" zajlik majd le. "Most a feladat, hogy felmérjük, mik az elvárások és mekkora a mozgástér" - jegyezte meg.

A hat állam 1957-ben alapította meg az EU előfutárának tekinthető Európai Gazdasági Közösséget.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×