INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Kiss Balázs is indul Rióban

InfoRádió / MTI
Kiss Balázs képviselheti a magyar színeket a riói olimpián a kötöttfogású birkózók 98 kilogrammos kategóriájában, miután a pénteki válogató-párharcban legyőzte a kvótát megszerző Varga Ádámot.

A Körcsarnokban rendezett párharc a nemzetközitől némileg eltérő szabályok szerint zajlott, az intésekért nem adtak pontot, s a kétszer három perc után további hat percig folytatódott a küzdelem, ha nem volt három pont különbség a felek között.

Az első mérkőzésen sokáig nem bírtak egymással a felek, hat perc után nem is született döntés, a ráadás végéhez közeledve viszont a 2009-es világbajnok Kiss parterhelyzet után fordított fogásból két pontért megbillentette újpesti riválisát, amivel megnyerte a meccset, s ezzel előnybe került.

A csarnokban nagyon meleg volt, a 12 perc láthatóan sokat kivett a birkózókból, ennek ellenére mindössze 20 perc pihenőt kaptak.

A második összecsapás kétszer három perce az első meccshez hasonlóan alakult, elkeseredett küzdelemmel és sokáig pont nélkül. Aztán Varga oldott meg szépen egy térdelő helyzetet, és emeléssel egypontos előnyhöz jutott, ám kevéssel ezután Kiss Balázs egy szép fejlefogást követően szőnyegen kívülre rántotta őt, és egyenlített, a később szerzett pont pedig már az ő sikerét vetítette előre. Az 1-1 után újabb hat perc birkózás következett, amiben a jóval tapasztaltabb Kiss erősebbnek és magabiztosabbnak tűnt, s végül megtartotta a döntetlent, ami második győzelmét, egyben riói részvételét jelentette.

A világbajnoki győzelme mellett korábban vb- és Európa-bajnoki bronzérmet is szerzett Kiss Balázs pályafutása első ötkarikás szereplését vívta ki, egyúttal csatlakozott a már korábban biztos utazónak számító Bácsi Péterhez (kötöttfogás, 75 kg), Ligeti Dánielhez (szabadfogás, 125 kg), Lőrincz Tamáshoz (kötöttfogás, 66 kg), Lőrincz Viktorhoz (kötöttfogás, 85 kg) és Veréb Istvánhoz (szabadfogás, 86 kg). A nőknél Sastin Marianna (63 kg) és Németh Zsanett (75 kg) lesz ott Rióban.

A címlapról ajánljuk