eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Észak-Koreának 2020-ra működőképes rakétája lehet

Az évtized végére az észak-koreai hadikommunista rezsim működőképes interkontinentális ballisztikus rakétára tehet szert, mellyel elérheti az Egyesült Államokat - foglaltak állást amerikai kutatók pénteken Szöulban.

A Johns Hopkins egyetem koreai-amerikai kutatóközpontja részsikerként értékelte Phenjan legutóbbi rakétakísérletét, mely szerintük a Muszudan rakéta teljesítményéről és arról tett tanúbizonyságot, hogy a Muszudan irányítórendszere legalább minimális szinten működőképes. Ez a rakéta elvileg 2500-4000 kilométert tud megtenni, így Dél-Koreán kívül Japánt és az Egyesült Államok guami bázisát is elérheti.

Észak-Korea az elmúlt hónapokban négy sikertelen kísérletet hajtott végre ezzel a típussal, szerdán viszont egymás után kettőt is kilőtt, melyek közül az egyik mintegy négyszáz kilométer tett meg. Az észak-koreai vezetés ezt teljes sikerként értékelte, mert a rakétát saját bevallásuk szerint olyan szögben lőtték ki, hogy csak ekkora távot tegyen meg. Szakértők szerint azért, hogy más országok légterének megsértése nélkül tudják kipróbálni a rakéta hajtóművének teljesítményét.

John Schilling repülőmérnök szerint a Muszudan rakétákkal végrehajtott sorozatos kísérletek inkább a sikerpropagandát szolgálták és nem valódi műszaki kísérletek voltak. De ha így is van, a részsikerek alapján arra lehet következtetni, hogy Phenjan az év végére szert tesz működőképes intekontinentális ballisztikus rakétára, mert a Muszudanokkal végrehajtott kísérletekkel értékes adatokhoz jutottak, melyek segítségével nagyobb teljesítményű hajtóműveket fejleszthetnek ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×