eur:
394.72
usd:
370.35
bux:
65325.36
2024. április 19. péntek Emma

Rendkívüli uniós csúcstalálkozót sürget a belga kormányfő

Charles Michel belga kormányfő a Nagy-Britannia EU-tagságáról kiírt népszavazás eredményétől függetlenül rendkívüli uniós csúcstalálkozót tartana Európa jövőjéről - jelentette csütörtökön a helyi média a VRT flamand közszolgálati televízió híradása nyomán.

A miniszterelnök szerint az uniós állam-, illetve kormányfőknek a referendum kimenetelétől függetlenül tárgyalniuk kellene az "újrakezdés" lehetőségéről. Mint mondta, a rendkívüli csúcstalálkozón az európai vezetők megvitathatnák, hogy az uniós állampolgárok láthatólag "új Európát, másik Európát" akarnak.

Nagy-Britanniában csütörtökön tartanak népszavazást arról, hogy az ország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. Az EU-tagországok vezetői emiatt a szokásosnál valamivel később, jövő hét kedden és szerdán tartják június végén esedékes, "félévzáró" találkozójukat. Ennek egyik fő témája nyilvánvalóan a brit népszavazást követő helyzet lesz. Rendkívüli csúcsértekezletet azonban mindeddig nem terveztek. "Mindenhol látni a jeleket, nem csak Nagy-Britanniában. Úgy érezzük, hogy egyre több kétely övezi az európai projektet" - fogalmazott Charles Michel a VRT-nek adott interjújában. Az Európai Unió túl régóta "válságkezelési módban" van, meg kell küzdenie az eurókrízissel és a migrációs áradattal, és eközben nem sikerült megfelelő válaszokat adnia az európai polgárok problémáira - mondta a belga kormányfő. Michel kijelentette, hogy több elkötelezettség és politikai akarat szükséges az európai projekthez. "Európának újrakezdésre van szüksége" - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×