eur:
394.18
usd:
371.03
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Washington légi segélyszállítások megkezdésére biztatja Moszkvát

Az Egyesült Államok azt javasolta szerdán Oroszországnak, hogy maga lásson hozzá Szíriában a humanitárius segélyek légi úton történő elosztásához, miután Damaszkusz továbbra is akadályozza az ostromlott szíriai városok lakosságának szánt nemzetközi élelmiszer- és gyógyszerszállítmányok célba juttatását.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője azzal vádolta Oroszországot, hogy nem tartja be a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) májusi találkozóján tett ígéretét, miszerint ráveszi Bassár el-Aszad elnököt, hogy adjon engedélyt az ENSZ segélyszállítmányainak elindítására.

"Nyilvánvalóan csalódottak vagyunk, ez a legkevesebb, amit mondhatunk" - fogalmazott Mark Toner szóvivő a sajtónak, hozzátéve, hogy John Kerry, az amerikai diplomácia vezetője erről is tárgyalt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

"Oroszországnak megvannak Szíriában a segélyek levegőből való ledobására alkalmas repülőgépei", s azok a damaszkuszi kormány repülési engedélyével is rendelkeznek - hangsúlyozta Toner.

Az amerikai külügyminisztérium egy név nélkül nyilatkozó tisztségviselője később hozzátette: emlékeztetni szeretnék Moszkvát arra az ígéretére, hogy segélyeket juttat el az öt éve tartó és eddig több mint 280 ezer halálos áldozatot követelő szíriai konfliktus súlyosan nélkülöző civil áldozatainak.

A nagyhatalmak felkérték az ENSZ Világélelmezési Programját (WFP), hogy létesítsen légihidat a szíriai rezsim erői által körbezárt városok civil lakosságának megmentésére. Damaszkusz azonban nem engedélyezi ezeket a repüléseket, és bár az ISSG nyomására a múlt héten jóváhagyta a segélyek eljuttatását 17-ből 15 olyan településre, amelyet a kormányerők vagy a szövetséges milíciák tartanak ostromgyűrűben, az Aszad elnökhöz hű erők útját állták a konvojok egy részének, vagy a segélyeknek csak egy részét engedték célba juttatni.

Az ENSZ szerint mintegy 600 ezer ember tengődik 19, döntően a szíriai rezsim katonái által körbezárt övezetben vagy településen, és további négymillióan nélkülöznek más, nehezen megközelíthető térségekben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×