eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Terrortámadást tervez az Eb-n az Iszlám Állam

Brit lapértesülés szerint az Iszlám Állam terrortámadásokat tervezhet a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság angol és orosz szurkolói ellen.

Egy hétfői brit lapértesülés szerint a párizsi és brüsszeli merényletek egyik szervezője, Salah Abdeslan számítógépében talált adatok arra vallanak, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nagyszabású terrortámadásokat tervezhet a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság angol és orosz szurkolói ellen.

A The Sun - a legnagyobb példányszámú brit tömeglap - brit biztonsági és kormányzati forrásai szerint a francia és a belga vizsgálati hatóságok a laptopban lelt információkból arra következtetnek, hogy a terrorcsoport mindenekelőtt a Marseille-ben június 11-én esedékes angol-orosz mérkőzés szurkolói elleni merényletre készült.

A lapnak név nélkül nyilatkozó brit illetékesek szerint a számítógépes adatokban drónokról is szó esik, és a biztonsági szakértők a beszámoló szerint attól tartanak, hogy az Iszlám Állam akár vegyi fegyvereket is bevethet a nézők ellen a stadion fölé irányított repülő szerkezetekről.

A laptopból kinyert információkból arra is lehet következtetni, hogy a dzsihadista csoport öngyilkos merényletekkel vagy automata fegyverekkel végrehajtott támadásokat is tervezhet a szurkolók ellen, nem feltétlenül a stadionban és a környező biztonsági zónában, hanem Marseille szórakozó negyedeiben, ahol az angol szurkolók a mérkőzés előtt várhatóan nagy számban összegyűlnek majd.

A The Sun idézi a belga biztonsági szolgálatok egy illetékesét, aki szerint a laptopban talált célpontlista elején szerepel Marseille óvárosi kikötői negyede.

Salah Abdeslam az egyetlen életben maradt tagja annak a dzsihadista csoportnak, amely 130 emberrel végzett a november 13-án elkövetett párizsi merényletsorozatban.

Az európai körözési listát vezető, 26 éves Abdeslamot március 18-án fogták el Brüsszelben, és a The Sun beszámolója szerint ekkor találták nála az Európa-bajnokság elleni merényletterveket tartalmazó laptopot.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×