INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Ankara önműködő fegyvereket telepít a szíriai határra

InfoRádió / MTI
Törökország egy kormánypárti török lap hétfői jelentése szerint önműködő fegyverrendszereket telepít török-szíriai határra, hogy így növelje a határtérség biztonságát, miután a szíriai oldalról a közelmúltban rendszeresen átlőttek török területre az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyveresei.

A Yeni Safak című napilap úgy tudja: hőkamerákkal és gépfegyverekkel felszerelt "intelligens őrtornyokról" van szó.

A védelmi minisztériumra hivatkozva a lap azt írja: a fegyverrendszereket 300 méterenként helyezik ki a Szíriával határos Hatay, Gaziantep, Sanliurfa és Mardin tartományban.

Ha valaki vagy valami háromszáz méternél jobban megközelíti a tornyot, először három nyelven fel fogják szólítani, hogy álljon meg és forduljon vissza, majd ha nem engedelmeskedik, tüzet nyitnak rá - írja a lap.

Törökország a szíriai határ egyes szakaszait már korábban több száz kilométer hosszan betonakadályokkal, vagy szögesdróttal zárta le.

A szíriai határ török oldalán fekvő Kilis városát január óta már több mint 70 alkalommal érte támadás az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ellenőrizte területekről. Összesen huszonegyen haltak meg, biztonsági szakértők szerint pedig sokkal valószínűbb, hogy szándékos támadásokról van szó, nem pedig véletlen eltévedt gránátok hullanak a török városra.

A címlapról ajánljuk