eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Valls a tiltakozások kifulladásában bízik

Manuel Valls francia miniszterelnök szombaton hivatalában fogadta a munkajogi törvénytervezetet ellenző olajipari és közlekedési szektor képviselőit a javuló, de még mindig akadozó üzemanyag-ellátás helyzetének megvitatására. A kormányfő meggyőződése, hogy a szakszervezetek által több mint két hónapja meghirdetett tiltakozási hullám nem fog tovább szélesedni.

A nyolc francia olajfinomítóból hatban szombaton is folytatódott a teljes vagy részleges sztrájk, a töltőállomások ellátása azonban fokozatosan javul, amióta a rendőrség feloldotta az üzemanyagraktárak blokádját. A helyi prefektúrák összesítése szerint szombaton még a benzinkutak 15 százalékában voltak ellátási zavarok, miközben szerdán 30 százalékos volt ez az arány.

Manuel Valls miniszterelnök szombat délelőtt hivatalában fogadta az olajfinomítók és -tározók, valamint a teherszállítók képviselőit. Alain Vidalies közlekedési államtitkár a találkozó után elmondta: "A helyzet javul, de még nem beszélhetünk a válság végéről".

"A köztársasági szabályok három elvének tiszteletben tartásával folytatjuk az erőfeszítéseket, mégpedig a sztrájkjog, a tiltakozási jog és a közlekedési jog tiszteletben tartásával" - hangsúlyozta az államtitkár.

Manuel Valls a Le Parisien című fővárosi napilapban megjelent interjúban megismételte, hogy a kormánynak továbbra sem áll szándékában a vitatott törvényt visszavonni, s úgy véli, hogy a tiltakozási hullám ki fog fulladni.

"Az ajtóm mindig nyitva áll, mindig készen állok a tárgyalásra. De amikor egy szöveget megvitattunk, a szociális partnerekkel megállapodtunk, elfogadta a nemzetgyűlés, úgy tekintem, hogy az én felelősségem végigvinni (a javaslatot)" - mondta a miniszterelnök. "Nem hiszem, hogy a megmozdulás szélesedni fog" - tette hozzá. A kormányfő arra utalt, hogy a legjelentősebb francia szakszervezet, a CGT a tiltakozás kiszélesítésére kérte pénteken a munkavállalókat és általános sztrájkra szólított fel.

A felmérések szerint a franciák ellenmondásosan viselik a kialakult helyzetet: nem támogatják a szakszervezetek blokádját, ugyanakkor hetven százalékuk szerint csak a törvény visszavonásával kerülhető el, hogy a két hét múlva kezdődő labdarúgó Európa-bajnokság előtt - amire közel 2 millió külföldit várnak - lebénuljon az ország.

A szociális konfliktus ráadásul a jövő héten a tömegközlekedés területére helyeződhet át, miután a vasutasok, a párizsi metró dolgozói és a légiirányítók keddre hirdettek munkabeszüntetést.

Philippe Martinez, a legnagyobb francia szakszervezet, a radikális eszközökhöz folyamodó CGT elnöke szerint a kormány és a munkáltatók teremtettek ellenséges hangulatot az országban. A francia sajtó ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy mindkét fél meggyengült helyzetben van: a CGT két éve teret és befolyást veszít a munkavállalók körében, ezért kénytelen radikálisan fellépni. Francois Hollande baloldali államfő és a kormányzat pedig soha nem volt még olyan népszerűtlen, mint jelenleg.

Erről tanúskodik annak az 56 szocialista képviselőnek is a levele, akik arra kérték az államfőt, hogy a válság megoldása érdekében üljön tárgyalóasztalhoz a szakszervezetekkel, mert még nem késő újragondolni a vitatott munkajogi reformot, amelyet az ország többsége nem támogat.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×