eur:
392.86
usd:
366.47
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Ausztria további nyolcvan rendőrt küld a Brenner-hágóra

Ausztria további nyolcvan rendőrt és kiszolgáló személyzetet vezényel a Brenner-hágóra, hogy megerősítsék a járőrözést az Olaszország felől növekvő számban érkező regisztrálatlan migránsok feltartóztatására - közölte vasárnap este újságírókkal Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter.

"Szemlátomást a migránsok itt-ott át tudnak jutni a Brenneren, néha egy sem érkezik, máskor pedig öten, heten vagy tízen jönnek" - mondta Sobotka, aki szerint kis számban menedékkérők is akadnak köztük.

"Ezért megfelelő intézkedéseket foganatosítunk mindenütt a Brenner térségében" - mondta Sobotka. A belügyminiszter szerint harminc rendőr érkezik Tirolból és ötven máshonnan Ausztriából, hogy megkezdjék a fokozott határellenőrzést, feltartóztassák a vonattal, busszal vagy személygépkocsival érkező migránsokat. Felhívta a figyelmet arra, hogy a húsvéti ünnepek idején elkezdett ismét növekedni az illegális határátlépések száma, míg korábban csökkent.

Sobotka tagadta, hogy az intézkedésnek bármi köze lenne az ausztriai elnökválasztáshoz, amely második, vasárnapi fordulójában fej-fej mellett végzett Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje 51,9 százalékkal és Alexander Van der Bellen, a Zöldek pártja által támogatott jelölt, akik a voksok 48,1 százalékát kapta. Végleges eredmény csak hétfőn, a levélben leadott szavazatok összeszámlálása után várható.

Wolfgang Sobotka pénteken az olasz-osztrák határon az olasz kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón elismerte, hogy "jelen pillanatban" nincs ok a határellenőrzés életbe léptetésére a Brenner-hágón, mert "az illegális bevándorlók száma gyakorlatilag a nullára esett vissza az utóbbi hetekben".

A határellenőrzés - és az ezzel esetleg együtt járó kerítésépítés - tervét nemcsak Olaszország, hanem az Európai Unió is hevesen ellenezte. Az EU előző nap, csütörtökön engedélyezte az ideiglenes határellenőrzés meghosszabbítását a schengeni övezet öt országának, köztük Ausztriának, amelyek tavaly szeptemberben vezették ezt be, amikor a migránsok áradata a legnagyobb volt - de csak azokon a helyeken, ahol az ellenőrzés már most is működik, azaz a Brenner-hágónál nem.

Ausztria a bírálatok dacára a hónap elején hozzáfogott a határzár felépítésének előkészületeihez a Brennernél. A döntést széles körben az előretörő szélsőjobboldalnak tett engedményként értékelték a választások előtt. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten "katasztrofálisnak" minősítette a határellenőrzés esetleges bevezetését a Brenner-hágónál.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×