eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Afgán kormányfő: meghalt Manszúr molla, a tálibok vezetője

Megerősítette Manszúr mollának, a tálib szélsőséges mozgalom vezetőjének a halálhírét Abdulla Abdulla afgán kormányfő és az afgán hírszerzés vasárnap.

Az afgán kormányfő közölte: Aktár Mohamed Manszúr tálib vezető egy dróntámadásban meghalt. A gépkocsiját a délnyugat-pakisztáni Beludzsisztán tartományban, Dalbandin körzetében érte a dróncsapás.

Az afganisztáni hírszerzés is megerősítette a tálib vezető halálát. Közölte: a tálib vezető "másokkal" utazott a gépkocsijában, amikor utolérte a vég.

Korábban egy tálib parancsnok arról számolt be, hogy Manszúr molla az ugyancsak Beludzsisztánban lévő Nuskiban vesztette életét.

Peter Cook, a Pentagon szóvivője korábban közölte, hogy támadást hajtottak végre Manszúr molla ellen Afganisztán és Pakisztán határvidékén, de nem adott még tájékoztatást arról, hogy sikeres volt-e a dróncsapás. Az amerikai hatóságok egyelőre nem erősítették meg a szélsőségesek vezetőjének a halálát.

Aktár Mohamed Manszúr 2015-ben lett a tálibok vezetője, miután nyilvánosságra került, hogy Omár molla már két évvel korábban meghalt - az afgán hírszerzés szerint - a pakisztáni Karacsi egyik kórházában. Manszúrt korábban Omár molla közvetlen munkatársaként, helyetteseként és a tálibok közlekedési minisztereként tartották számon.

Tekintettel arra, hogy Omár molla halálát a tálibok két évig titokban tartották - amennyiben valóban meghalt Manszúr molla -, időbe fog telni, hogy a szélsőségesek ezt hivatalosan elismerjék - írta a Reuters. Hozzátette: Manszúr molla halála a szélsőséges mozgalom vezetéséért való küzdelmet válthat ki, ami még nagyobb töréseket idézhet elő a tálib frakciókon belül, hiszen Omár molla utódlása miatt is belviszály keletkezett.

A Reuters hírügynökség eközben arról számolt be, hogy rakétákat lőttek ki a nyugat-afganisztáni Herát városára. A lövedékek eltalálták az azonos nevű tartomány kormányzójának a hivatali épületét és a közelben lévő lakóházakat, legalább egy civil meghalt. Herát rendőrfőkapitánya megerősítette, hogy legalább három rakétát lőttek ki a kormányzó hivatalára, ahol éppen biztonsági tanácskozást tartottak.

Egyelőre nem tudni, hogy a rakétatámadás összefüggésben volna-e Manszúr molla halálhírével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×