eur:
395.51
usd:
372.35
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor

Az izlandi elnök családja is érintett az offshore-botrányban

Az izlandi elnök családja is érintett a nemzetközi offshore-botrányban, amely az északi szigetországban ebben a hónapban példátlan utcai tüntetésekhez, a kormányfő lemondásához és előre hozott választások kiírásához vezetett - derült ki két izlandi és egy német napilap jelentéséből.

A Kjarninn és a The Reykjavik Grapevine, valamint a Süddeutsche Zeitung című újságok szerint az Ólafur Ragnar Grímsson államfő felesége, Dorrit Moussaieff családjának tulajdonában lévő Mousaieff Jewellers Limited nevű, ékszerekkel foglalkozó cégnek 1999 és 2005 között 10 százalékos részesedése volt egy, a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett fiktív vállalatban. A cég megszűnt 2006-ban, abban az évben, amikor Hongkongban bejegyeztek egy új társaságot Moussaieff Limited néven, amelynek egyetlen igazgatója és részvényese Dorrit anyja a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodából kiszivárgott iratok szerint.

A panamai iratok április elején belpolitikai válságot idéztek elő Izlandon, és az offshore-botrányban érintett Sigmundur David Gunnlaugsson kormányfő lemondásához vezettek.

Az izlandi elnök egy néhány nappal ezelőtt adott interjújában tagadta, hogy bármi köze lenne offshore cégekhez, és a keddi lapértesülések szerint közleményben jelezte, hogy "sem ő, sem pedig neje nem tud semmit az említett fiktív vállalatról, még csak nem is hallottak róla". Az államfő apósa már meghalt, 86 éves anyósa pedig nem emlékszik semmire a szóban forgó céggel kapcsolatban.

A két évtizede hivatalban lévő, 72 éves Grímsson éppen múlt héten jelentette be, hogy korábbi terveivel ellentétben mégis indul a következő, júniusi elnökválasztáson. Az államfő részben a 320 ezer lakosú országban uralkodó belpolitikai bizonytalansággal indokolta szándékának megváltozását.

A Süddeutsche Zeitung című német lapnak több százezer offshore cég titkos adatát szivárogtatta ki április elején egy titkos forrás a Mossack Fonseca ügyvédi irodától, amely névtelen offshore vállalatokat kezel ügyfelei számára a világ számos részén. Ezekkel a cégekkel a tulajdonosok feltételezhetően el tudják rejteni üzleti tevékenységüket, vagyonukat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 20:19
×
×
×
×