eur:
393.63
usd:
364.79
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Angela Merkel elismerte, hogy hibázott

Angela Merkel német kancellár úgy véli, hibázott, amikor nyilvánosan minősítette Jan Böhmermann német televíziós műsorvezető Recep Tayyip Erdogan török elnökről szóló versét.

A kancellár pénteken Berlinben egy más ügyben tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva hangsúlyozta: "abszolút helyes és nagyon fontos" a menekültügy kezeléséről kötött EU-Törökország megállapodás, mert az együttműködés "szomszédunkkal segít a schengeni övezet és az uniós külső határ védelmében", és helyesen döntött a kormány, amikor török kérésre megadta a felhatalmazást a független igazságszolgáltatásnak, hogy az ártatlanság vélelméből kiindulva megítélje a Böhmermann-ügyet.

Viszont nem volt helyes szándékosan sértőnek minősíteni a műsorvezető alkotását, mert így "az a benyomás keletkezett, mintha számítana bármit is a személyes értékítéletem", és a kormánynak nem fontos a sajtó és a vélemény szabadsága.

"Ez, visszatekintve, hiba volt" - mondta a német kancellár, kiemelve, hogy kormányának továbbra is "nélkülözhetetlen értéket" jelentenek az emberi jogok, a sajtó és a vélemény szabadsága. A német kormány ezt nyilvánosan és a színfalak mögött is mindig a török kormány tudomására hozza.

Így "természetesen minden kérdést felhozunk" a török miniszterelnökkel szombaton folytatandó megbeszélésen is - tette hozzá Angela Merkel, aki a török-szír határ térségében fekvő Gaziantepbe látogat el Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Frans Timmermans, az Európai Bizottság egyik alelnöke társaságában.

Jan Böhmermann a ZDF neo nevű országos közszolgálati csatorna Neo Magazin Royale című szatirikus műsorának március végi adásában olvasta fel a török államfőt válogatott durvaságokkal sértegető versét. Alkotásáról elmondta, az a szándéka, hogy kitapasztalja, hol vannak a politikai szatíra határai Németországban. A verset válasznak szánta arra, hogy az ankarai vezetés kifogásolta egy másik közszolgálati csatorna, az NDR extra3 című szatirikus műsorának Recep Tayyip Erdogant gúnyoló dalát.

Angela Merkel a szóvivője tájékoztatása szerint április 4-én nevezte szándékosan sértőnek a verset, Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel egy más ügyben folytatott telefonbeszélgetésén. Egy héttel később a berlini török nagykövetség úgynevezett szóbeli jegyzéket intézett a külügyminisztériumhoz, a büntető törvénykönyv 103. paragrafusa alapján kérve a műsorvezető felelősségre vonását.

A felségsértési paragrafusnak is nevezett jogszabály külföldi országok intézményei és képviselői megsértésének büntetéséről rendelkezik. Az igazságszolgáltatás ilyen esetekben csak kormányzati felhatalmazással léphet működésbe. A "felségsértésért" akár három év szabadságvesztés is kiszabható.

Angela Merkel április 15-én bejelentette, hogy kormánya eleget tesz Ankara kérésének. Kiemelte: a felhatalmazás az eljárás megindítására nem jelenti azt, hogy a kormány eleve bűnösnek tartja Jan Böhmermannt, vagy állást foglalna abban a kérdésben, hogy hol húzódik a véleménynyilvánítás, a sajtószabadság és a művészet szabadságának határa. Közölte azt is, hogy a berlini kormány kezdeményezi a 19. századból származó felségsértési jogszabály megsemmisítését.

Az Angela Merkel vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) ellenezték a török kérés teljesítését. Az üggyel a CDU-s belügyminiszter és a kancellár - a CDU elnöke -, valamint az SPD-s külügyminiszter és az SPD-s igazságügyi miniszter foglalkozott. Nem jutottak egyetértésre, és mivel egyik oldalnak sem volt többsége, a kormány működését szabályozó előírásoknak megfelelően a kancellár döntött az ügyben.

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×