eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Mégsem Abrini a kalapos brüsszeli merénylő?

A belga hatóságok azt gyanítják, hogy mégsem Mohamed Abrini az a "kalapos férfi", aki a brüsszeli Zaventem repülőtéren márciusban végrehajtott terrortámadás elkövetőivel együtt látható a repülőtér biztonsági kameráinak felvételein - írta csütörtökön a Die Welt című német lap.

A beszámoló szerint a belga hatóságok erősen kételkednek Mohamed Abrini vallomásának igazságtartalmában, és attól tartanak, hogy az iszlamista fedezni próbálja egy szökésben lévő társát, az "igazi kalapos férfit". A kételyek nemcsak amiatt keletkeztek, hogy Mohamed Abrini elfogása után szinte azonnal elismerte, hogy ő látható a felvételeken a két öngyilkos merénylő mellett, hanem azért is, mert állítását nem támasztják alá bizonyítékok.

Így a helyszínen még mindig, csaknem egy hónappal a március 22-én történt merényletek után sem találtak DNS-nyomokat vagy ujjlenyomatokat, holott a kalapot és sötét szemüveget viselő férfi a két merénylővel ellentétben nem viselt kesztyűt.

A Die Welt értesülése szerint a belga hatóságok intenzív nyomozást folytatnak a brüsszeli terrorista sejt egy ismeretlen tagja ellen. Salah Abdeslam, a tavaly novemberi párizsi merényletsorozat fő gyanúsítottja feltehetőleg három embert vitt október elején a németországi Ulmból Brüsszelbe. Mindhárman hamis szíriai útlevéllel érkeztek Németországba a menedékkérők között, a balkáni migrációs útvonalon. Kettőt közülük már azonosítottak.

Az egyik a szíriai és belga hamis papírokat és a Mounir Ahmed Alaaj, valamint az Amine Choukri neveket használó férfi, akit Salah Abdeslammal együtt fogtak el Brüsszelben március 18-án, a másik pedig a svéd állampolgárságú Osama Krayem, akit április 8-án vettek őrizetbe, aznap, amikor elfogták Mohamed Abrinit is. A Németországból Belgiumba szállított harmadik személynek nincs nyoma. A belga hatóságok szerint ő lehet a kalapos ember - írta a Die Welt.

Március 22-én Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson hajtottak végre terrortámadást, 32-en meghaltak. Tavaly november 13-án Párizsban hét helyszínen követtek el merényleteket, ezekben 130 ember halt meg. A belga hatóságok szerint bizonyított kapcsolat van a párizsi és a brüsszeli merényletek kitervelői és elkövetői csoportjai között. Mindkét támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×