eur:
394.06
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Kezdi megszeretni Trumpot a republikánus pártelit?

Floridában tanácskoznak a vezető republikánusok és két elnökjelölt-aspiránsuk azt követően, hogy a keddi New York-i előválasztásokon Donald Trump elsöprő diadalt aratott.

A floridai Hollywood városában szerda óta tanácskozik a republikánus pártelit, két elnökjelölt-aspiráns - Ted Cruz, texasi szenátor és John Kasich, ohiói kormányzó - személyesen is jelen van, Donald Trump azonban csak a képviselőjét küldte el.

Az óceánparti városban a Republikánus Országos Bizottság - a párt vezető szerve - valamint a szövetségi államok választott republikánus vezetői és tisztségviselői - csaknem kétszázan - három napon keresztül vitatják meg, hogy mi legyen a párt stratégiája a nyáron Clevelandben tartandó országos elnökjelölt-állító kongresszusig, s hogyan reagáljon a párt Donald Trump megállíthatatlannak látszó győzelemsorozatára. Cruz szenátor és Kasich kormányzó személyesen próbálja meggyőzni a pártelit befolyásos képviselőit arról, hogy ő lenne a legalkalmasabb elnökjelölt, Trump azonban nem jelent meg, helyette két stratégiai tanácsadója, Paul Manafort és Rick Wiley utazott a floridai rendezvényre, ahol másfél órás előadásban vázolják fel Trump elképzeléseit és érvelnek az ő elnökjelöltsége mellett.

A befolyásos republikánus politikusok eddig Ted Cruz mögött sorakoztak fel, ez a támogatás azonban kezd megcsappanni. Peter King befolyásos republikánus képviselő például nagy feltűnést keltett kijelentést tett: ciánt nyelne, ha Ted Cruzt választanák meg a párt elnökjelöltjének. Scott Walker, wisconsini kormányzó, aki eddig nyilvánosan is Ted Cruzt támogatta, csütörtökön először beszélt arról, hogy "átnyergel", és Donald Trump mellé áll. Békülékeny nyilatkozatokat tesznek a párt más vezető személyiségei is, például Matt Moore, dél-karolinai pártvezető, vagy a montanai pártelnök, Jeff Essmann. A floridai tanácskozásról tudósító amerikai sajtó információi szerint a politikusok változatlanul élesen bírálják Trump nyers és agresszív stílusát, ugyanakkor elismerik, hogy ez a stílus az elmúlt napokban jelentősen megváltozott, Trump egy elnökhöz méltóbb nyilatkozatokat tesz.

Donald Trump mögött, a keddi előválasztási győzelem után, immár 845 delegátus áll, Ted Cruzt 559 küldött támogatja, John Kasich pedig 147 delegátust nyert eddig. A republikánus elnökjelöltség elnyeréséhez 1237 delegátus támogatására van szükség. Trump szerdán megismételte a kedd esti győzelmi beszédében mondottakat, miszerint Ted Cruz elnökjelöltségének matematikailag nincs esélye, fel is szólította a texasi szenátort és az ohiói kormányzót is, hogy lépjen vissza a versenyből. Jövő kedden öt államban - Maryland, Delaware, Pennsylvania, Connecticut és Rhode Island - tartanak előválasztásokat, s egyelőre mindenütt Donald Trumpot jelzik esélyesnek a felmérések.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×