eur:
393.6
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Megsértették a tömeggyilkos terrorista emberi jogait

Megsértették a terrorista emberi jogait - ilyen döntést hozott egy norvég bíróság Anders Breivik ügyében. A több tucat fiatalt lemészárló Breivik pert indított, amiért - szerinte - embertelen körülmények között tartják fogva és ezt most meg is nyerte.

2011-ben 9 embert pokolgéppel ölt meg, majd áthajózott egy Oslóhoz közeli szigetre, ahol egy órán keresztül, módszeresen lemészárolt 77 fiatalt, akik egy balodali párt által szervezett táborozáson vettek részt.

A szélsőjobboldali érzelmű norvég terrorista, Anders Breivik tettéért 21 év börtönt kapott. Később panaszt emelt a börtönkörülmények miatt.

Tavaly, a norvég és a svéd sajtóhoz eljuttatott levelében azt írta, hogy magánzárkában tartják és csak napi egy órára engedik ki. Kevesebbet tud kommunikálni a börtönőrökkel is. Ha ez így meg tovább, halálomig tartó éhségsztrájkot indítok – fenyegetőzött.

Breiviket ugyanakkor felvették az Oslói Egyetem politiológia-szakára, úgy, hogy a börtönből folytathatja a tanulmányait.

Éhségsztrájk helyett végül pert indított a fogvatartása körülményei miatt. Ahogy fogalmazott, nem élné túl a magánzárka okozta „kínzást”, ha nem olvashatná Hitler Mein Kampfját.

A norvég parlamenti ombudsman tavaly novemberi jelentése szerint az, hogy a 36 éves férfit magánzárkában tartják, „embertelen bánásmódnak” minősül.

Breivik Norvégia „iszlamizációjával” és keresztény kultúrája felhigításával magyarázta, hogy miért mészárolt le többségében keresztény és fehér diákokat.

A tárgyalásán náci karlendítéseket bemutató Breivik végül most pert nyert a norvég állam ellen, mert a bíróság helyt adott panaszának, hogy „embertelen és megalázó körülmények között” tartják fogva.

Elvetett ugyanakkor két másik panaszt arról, hogy megsértették a magánélethez és a családi élethez való jogát. Breiviket nem engedték ki 2013-ban édesanyja temetésére, aki skizofréniás volt akivel szociális munkások szerint „egészségtelen” volt a viszonya. Breivik négy éves volt, amikor elváltak a szülei.

Apja azt mondta, sajnálja, hogy nem sikerült a bíróságon elérnie, hogy neki ítéljék a fiát, mert tudta, hogy rossz kezekben maradt. Elmondta azt is: Breivik csak akkor hajlandó elfogadni, hogy meglátogassa a börtönbe, ha ő is hitet tesz a fasiszta nézetek mellett.

A mostani bírósági ítélet indoklása szerint Breivik fogvatartási körülményei megsértik az Európai emberijogi konvenció rendelkezéseit.

Ez az érvelés Nagy-Britanniában is visszhangot válthat ki – az Unióból való kilépésért kampányolók gyakran Norvégia példáját hozzák fel arra, hogy van élet az EU-n kívül is. Ugyanakkor bírálják Európai Emberijogi Konvenciót – miközben vagy tudatosan vagy tudatlanságból Európai Uniós jogszabályként állítják be azt. A Konvenció végrehajtását azonban a 47 tagállammal rendelkező Európa Tanács felügyeli, amelynek nincs köze az Európai Unióhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×