eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bill nyomdokain jár Hillary

Hillary Clinton kampánya, majd győzelme New York állam előválasztásán mintha ismételné Bill Clinton huszonnégy évvel ezelőtti kampányát és győzelmét ugyanitt. Még New York állam kormányzójának támogatása is "családban marad": akkor Mario Cuomo, most a fia, Andrew Cuomo állt Clinton mellé.

Bernie Sanders vermonti szenátor abban reménykedett, hogy erőteljes baloldali állásfoglalásai - amelyek az Egyesült Államokban populistának hatnak - győzelemre repíti őt New Yorkban. A keleti parti állam előválasztása azonban valójában ugyanazt és majdnem ugyanúgy "hozta" Hillary Clintonnak 2016-ban, mint amit Bill Clintonnak 1992-ben.

A hasonlóság 1992 és 2016 között meghökkentő.

Huszonnégy évvel ezelőtt Bill Clinton - akkor még Arkansas állam kormányzója - kampánya, a déli államokban aratott győzelmei után, elveszítette lendületét, s ez felbátorította Kalifornia akkori kormányzóját, Jerry Brownt, aki egyszeriben Clinton egyetlen komolyan veendő vetélytársává lépett elő. Brown volt 1992-ben a Demokrata Párt balszárnyának elitellenes politikusa. Erőteljesen támadta az elnökválasztási kampányok finanszírozási rendszerét, száz dolláron felül visszautasított minden adományt, és korruptnak nevezte a politikai rendszert. Kampányrendezvényein rendre bírálta Bill Clintont, akit "megvásárolt és lefizetett" politikusnak minősített.

Valahogyan úgy, ahogyan most Bernie Sanders tette és teszi Hillary Clintonnal. Az akkori kaliforniai kormányzó elképzelései és tematikái meghökkentően hasonlatosak mindahhoz, amit ma a vermonti szenátor hangoztat.

1992-ben Bill Clinton kampánya hetekig tanácstalannak tűnt, aztán új lendületet vett; nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy teljes erőbedobással részt vett benne Mario Cuomo, New York állam akkori kormányzója. Cuomo nagyon népszerű volt az államban, kivált a demokraták körében. A párt vezetői őt látták volna legszívesebben elnökjelöltként, de Cuomo az utolsó pillanatban visszalépett, s az előválasztás előtt Bill Clinton mellé állt. A New York-i előválasztás kulcsfontosságú volt Clinton számára.

1992 áprilisában a szavazatok 41 százalékával Bill Clinton megnyerte az előválasztást, amelyet a The New York Times "keserűen nyílt előválasztásnak" nevezett. A győzelemmel Bill Clinton gyakorlatilag megadta a kegyelemdöfést az őt kihívó Jerry Brown korteskedésének, és lényegében lezárta a demokrata elnökjelöltségért folytatott küzdelmet.

Idén Hillary Clinton küzdelme és győzelme kísértetiesen hasonlít férje 1992-es küzdelméhez és győzelméhez.

A déli államokban elért nagyarányú győzelmek után Hillary Clinton kampánya szintén megtorpant, és gyors egymásutánban nyolc választásból nyolcat elveszített. Vetélytársa, a Jerry Brownhoz hasonló tematikával kampányoló Bernie Sanders a korrupt politikai rendszer részének nevezve sikeresen támadta őt, s a kampányfinanszírozást feszegetve a Wall Street lekötelezettjének minősítette. Hillary Clinton kampánya elbizonytalanodni látszott, de ismét nagy lendületet vett, amikor beszállt az állam kormányzója Andrew Cuomo, aki nem más, mint a néhai Mario Cuomo kormányzó fia, aki egyébként édesapja mellett dolgozva Bill Clinton kampányát is segítette 1992-ben.

A New York-i előválasztás kulcsfontosságú volt Hillary Clinton számára, s végül nagyobb diadalt aratott ott, mint a férje 24 évvel ezelőtt. Bernie Sanders valószínűleg továbbra is versenyben marad, mint annak idején Jerry Brown is, de az is szinte bizonyos, hogy nem lesz számottevő esélye fordítani az elnökjelöltségért folyó küzdelem állásán.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×