eur:
393.43
usd:
368.31
bux:
66118.65
2024. április 24. szerda György

Washington további katonákat és harci helikoptereket küldhet Irakba

Washington további katonákat és harci helikoptereket küldhet Irakba. Értesülések szerint a többi között erről kezdett tárgyalásokat hétfőn Bagdadban Ashton Carter amerikai védelmi miniszter.

A miniszter látogatását nem jelezték előre. Carter egy sor találkozón vesz részt: tárgyal Haider al-Abadi iraki miniszterelnökkel és Khaled al-Obaidi védelmi miniszterrel.

Több amerikai lap a védelmi tárca meg nem nevezett forrásaira hivatkozva azt közölte: Washington várhatóan további katonákat és Apache típusú harci helikoptereket küld majd Irakba. Ezek az információk egybevágnak Joseph Dunford minapi nyilatkozatával. Dunford, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője ugyanis márciusban azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államok várhatóan megnöveli Irakban állomásozó katonái létszámát. Elemzők szerint a csapatnövelés célja, hogy segítse az iraki kormányerőket az észak-iraki Moszul felszabadításában. Moszult az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tartja befolyása alatt. Carter látogatására éppen Moszul - a valahai Ninive - elleni offenzívára készülődés heteiben kerül sor. A város visszafoglalását mind az irakiak, mind az amerikaiak kulcsfontosságúnak tartják.

Az Egyesült Államok, amely az Iszlám Állam dzsihadistái elleni nemzetközi erők koalícióját vezeti, jelenleg hivatalosan 3870 katonát állomásoztat Irakban. Ezek a katonák azonban közvetlenül nem vesznek részt a harcokban, hanem tanácsadók és az irakiak kiképzését irányítják.

Ashton Carter Bagdadból Abu Dhabiba, majd szerdán Szaúd-Arábiába utazik. Obama elnök szintén szerdán érkezik a szaúdi királyságba. Obama és Carter mindkét helyen várhatóan felveti majd, hogy mind az Öböl-menti államok, mind Szaúd-Arábia járuljon hozzá anyagilag Irak újjáépítéséhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×