eur:
396.19
usd:
354.59
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Iohannis kihirdette a gyermekgondozási díj emeléséről szóló törvényt

Kihirdette Klaus Iohannis román elnök hétfőn a gyermekgondozási díj emeléséről szóló módosított törvényt annak ellenére, hogy a parlament által elfogadott jogszabályt a kormány ellenezte.

Emiatt kétséges volt, hogy az elnök kihirdeti a jogszabályt. Iohannis azon az ünnepségen jelentette be, hogy aláírta a törvényt, amelyen Dragos Paslaru új munkaügyi miniszter letette hivatali esküjét.

A kormány azért ellenezte a gyed emelését, mert a jogszabály nem határozta meg, milyen forrásból fedezik a többletkiadást, és figyelmeztetett, hogy az államháztartási hiány meghaladhatja a Románia által az idei évre kitűzött GDP-arányos 3 százalékot.

Romániában jelenleg az utolsó évi nettó átlagbér 85 százalékának megfelelő állami támogatást kap a gyermeknevelési szabadságot igénylő szülő, de nem többet, mint 3400 lejt (239 ezer forint). Az igénylőnek előre el kell döntenie, hogy egy vagy két évet marad otthon. Azok a szülők, akik kétéves gyermeknevelési szabadságot kérnek, legfeljebb 1200 lejes (84 ezer forint) havi támogatásra jogosultak. A most kihirdetett törvény eltörli a gyed felső határát, a 85 százalékos támogatás pedig akár két évig is folyósítható. Az új törvény júliustól lép hatályba.

Iohannis kijelentette, hogy jónak tartja a parlament által megszavazott törvényt. Arra kérte az új minisztert és a kormányt, hogy találjanak megoldást az alkalmazására. Úgy vélte, hogy a jogszabály a romló demográfiai mutatókat igyekszik javítani, ami fontos az ország számára.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×