eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Rendőrök is részt vettek a mexikói diákok eltüntetésében?

Szövetségi rendőröknek is közük van a 43 mexikói diák másfél évvel ezelőtti eltűnéséhez - közölte pénteken a mexikói nemzeti emberi jogi bizottság, amely szemtanúkat talált az ország déli részén lévő Igualában történt bűntényre.

A tájékoztatás szerint két szövetségi rendőr és egy helyi rendőr is jelen volt, amikor 15-20 diákot leszállítottak egy buszról, majd nyomuk veszett.

A délnyugat-mexikói Guerrero szövetségi állambeli Igualában 2014 szeptemberében veszett nyoma 43 főiskolásnak. A hatóságok szerint a helyi rendőrök adták át a diákokat a Guerreros Unidos drogkartellnek, amelynek emberei - elmondásuk szerint - meggyilkolták őket, majd a holttestüket elégették. Állítólag azt hitték róluk, hogy egy rivális bűnbanda tagjai.

Jósé Larrieta Carrasco, az emberi jogi bizottság tagja kijelentette: az újabb adatok azt bizonyítják, a két szövetségi rendőr engedélyezte a helyi rendfenntartóknak, hogy elvigyék a diákokat, és még részt is vehettek eltüntetésükben. A nyomozók azt már kiderítették, hogy Iguala és Cocula város rendőrei adták át a diákokat a drogbandának. Egy szemtanú ugyanakkor azt is elmondta, hogy egy harmadik város, Huitzuco város rendőrei is részt vettek a történtekben.

Az emberi jogi bizottság jelentése azt sugallja, hogy a Guerreros Unidos nevű drogbandának a korábban véltnél nagyobb befolyása volt, több helyi és szövetségi rendőrt fizetett le vagy megfélemlített, de még magánvállalatokat is ellenőrzése alatt tartott.

A tanú, akinek kilétét nem fedték fel, azt mondta, hallotta, amint az egyik igualai rendőr azt kérdezte, mi lesz a diákokkal. Egy szövetségi rendőr erre azt válaszolta: "Elvisszük őket Huitzucóba, a főnök dönt majd sorsukról".

Larrieta hangsúlyozta: a most ismertetett adatok nyilvánvaló bizonyítékai annak, hogy Iguala és Cocula városi intézményei soraikba fogadták a bűnbandákat. Ugyanez lehetett a helyzet Huitzuco esetében is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×