eur:
391.01
usd:
366.95
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Babát is segített már világra az ugandai magyar orvosmisszió

Múlt hét óta gyógyít ismét magyar orvoscsoport Afrikában, ezúttal Ugandában a Magyar Afrika Társaság szervezésében. Csütörtökön megszületett az első kisbaba is, akit ők segítettek világra.

Mintha időutazáson vennének részt, nincs megfelelő intézményi háttér, nincs felszerelés, egymillió lakosra pedig mindössze tíz orvos jut Ugandában – ezt mondta a Magyar Afrika Társaság munkatársa, aki nem rég tért haza az afrikai országból. Orzói Zsuzsanna hozzátette, általában előre meghirdetik egy-egy körzetben, hogy rövidesen orvos érkezik.

„A betegek, vagy akik szeretnék, ha megvizsgálnák őket, sokszor már napokkal előbb sátrat vernek és várják az orvosokat. A leggyakoribb az emésztőrendszeri betegség; férgességek és bőrbetegségek, de sok mozgásszervi problémával is jelentkeznek; hát- és lábfájás, de vannak elfertőződött kisebb sebek is.”

A magyar csoportban fül-orr-gégész, általános orvos, speciális képzettséggel rendelkező mentőtiszt és két szervező dolgozik.

„Az orvosaink az Buganda Királyság Orvosmissziójával összefogásban egy falu melletti egészségügyi központban dolgoztak. Itt született meg az orvosaink első babája, akit őt hoztak világra.”

A Magyar Afrika Társaság orvosi misszióiban már közel 40 orvos és egészségügyi dolgozó több mint 30 ezer beteget látott el az afrikai kontinens számos országában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×