eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Németh Zsolt: sok pezsgőt bonthattak Oroszországban

Méltánytalannak tartja Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke, hogy az unió belső problémái miatt kérdésessé vált a Kijevvel megkötött társulási megállapodás. Hollandiában tegnap népszavazáson mondtak nemet a dokumentumra. Az unió soros elnökségét betöltő országban a hét második felében többek között a nemzeti parlamentek külügyi bizottsági elnökei részvételével tartanak konferenciát Hágában.

Az eseményen résztvevő Németh Zsolt elmondta: „kérdést is intéztem a holland külügyminiszterhez, hangot adtam annak, hogy ez rendkívül nagy csalódás mindenkinek Európában, akik az ukrán jövőt Európában látjuk. A külügyminiszter elmondta, ő is csalódott, ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni egy népszavazás döntését, amivel én egyetértek. Tudnunk kell ugyanakkor, hogy a társulási megállapodás végrehajtása idén január 1-jén megkezdődött. A döntésnek erre nincsen felfüggesztő hatása, ha bizonyos határidőn belül sikerül politikai megoldást találni.”

A parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke kiemelte: „biztos vagyok abban, hogy ilyen található, különös tekintettel arra, hogy Ukrajna területi és katonai agressziónak van kitéve. Oroszországban biztos, sok pezsgőt bontottak a mai napon. Ukrajna Európától másfajta bánásmódot vár el, jogosan, hiszen több százan, több ezren áldozták az életüket pontosan Európáért Ukrajnában, ezért is kell megoldást találni.”

„Ha ez a mostani válság kiegészül egy esetleges brit kilépéssel, akkor az Európai Unió jövője nagyon komoly kihívások elé fog nézni. Most Ukrajnáról, illetve arról kell beszélni, hogy Kelet-Európa számára milyen perspektívát tud nyújtani Európa. Mindenképpen méltánytalan, hogy Ukrajnán verjük el a port, Ukrajna legyen az áldozata az Európai Unió belső problémáinak” - hangsúlyozta Németh Zsolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×