eur:
393.77
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Prága magyarázatot kér Berlintől

A cseh belügyminisztérium magyarázatot fog kérni német partnerétől, miért hagyták Németországban azt a 25 iraki menekültet, aki Csehországból érkezett a hét végén.

Milan Chovanec szerint a németeknek vissza kellett volna küldeniük az irakiakat Csehországba, s úgy véli, a németek döntése precedens értékű, amelyre később hasonló esetekben mások is hivatkozhatnak.

"Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ennek a 25 embernek az ügyét a jövőben nem használja-e ki számos más migráns a Németországgal folytatott vitáikban" - nyilatkozta Milan Chovanec hétfőn a közszolgálati hírtelevíziónak (CT24).

Huszonöt iraki keresztény menekült, akit egy humanitárius projekt keretén belül szállítottak korábban Csehországba, a múlt héten váratlanul kikérte útiokmányait a cseh hatóságoktól és szombaton Németországba távozott.

A német hatóságok először őrizetbe vették az irakiakat, s felszólították a cseheket, hogy hétfőn reggel vegyék vissza őket. A németek később közölték, hogy az irakiak menedéket kértek Németországban, az eljárás már meg is kezdődött, ezért a csehek irányában megfogalmazott kérésük tárgytalanná vált. "Az irakiak menedékkérelmüket németországi családi kapcsolataikkal indokolták" - mutatott rá Katerina Rendlová cseh idegenrendészeti szóvivő.

"Németország lépését nem értjük. Jelenleg valamiféle megállapodáson vagy egyezségen dolgozunk" - fejtette ki a cseh miniszter. Elmondta: az általa vezetett tárca jogi elemzést készít az esetről, amelyet még kedden megküld német partnerének. Chovanec elsősorban azt szeretné tudni, hogy végül miért döntöttek a németek úgy, hogy megindították az eljárást a menedékjog megadására, és tisztán szeretne látni a jövő szempontjából is. "Nem feltétlenül szükséges, hogy a megoldás a menekültek visszaadása legyen, de a jogi helyzet tisztázására feltétlenül szükség van" - hangsúlyozta a cseh belügyminiszter.

Milan Chovanec szerint az irakiak visszaadása azért lenne fontos, mert azok a kötelező uniós kvóták keretén belül kerültek Csehországba. Ez az eset is mutatja, hogy a kötelező kvóták rendszere nem működőképes. "Mi már hosszú ideje mondjuk, hogy nem vagyunk képesek a területünkön megtartani azokat, akik a kvóták keretében akaratuk ellenére kerültek más országba, mint ahol letelepedni szeretnének" - mutatott rá a cseh miniszter.

Katerina Rendlová idegenrendészeti szóvivő délelőtt azt mondta, hogy az irakiak a cseh hatóságok hivatalos ajánlatát a menedékjog és a letelepedés megadására korábban elutasították. "Az új (hétfői) fejleménnyel a cseh rendőrség befejezettnek tekinti minden olyan tevékenységét, amely a visszafogadási szerződés alapján ezen irakiakkal kapcsolatos" - szögezte le.

Csehország egy humanitárius projekt keretén belül az idén összesen 153 iraki keresztény menekült befogadásáról döntött. Közülük majdnem százan már meg is érkeztek Csehországba, ahol ideiglenesen elszállásolták őket és megfelelő iratokat kaptak. A hatóságok munkahelyet és lakásokat is biztosítani kívántak a menekülteknek. A projektet most a belügyminisztérium ideiglenesen leállította.

"Az irakiak visszaéltek a Cseh Köztársaság és lakói jóakaratával, ezért felkértem az illetékes hatóságokat, használjanak ki minden törvényes lehetőséget arra, hogy az irakiakat visszaküldjük hazájukba" - írta már vasárnap a cseh belügyminiszter Twitter-bejegyzésében.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×