eur:
388.69
usd:
361.72
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Fujimori lánya nem lép apja nyomdokaiba

A perui elnökválasztások legesélyesebb jelöltje, Keiko Fujimori egy vasárnapi vita során aláírásával nyomatékosította, hogy nem lép apja, az országot tekintélyelvű módszerekkel irányító Alberto Fujimori nyomdokaiba, ha ő nyeri el a szavazók többségének támogatását.

Az idén 41 éves Keiko ezzel az ígérettel próbálja megszólítani az ingadozó szavazókat a hétvégén esedékes választás előtt. Az Ipsos cég közvélemény-kutatásai szerint a perui választópolgárok csaknem 60 százaléka még nem tudja, kire fog majd szavazni a választásokon.

Bár Fujimori jelentős előnnyel bír vetélytársaival szemben, ez valószínűleg nem lesz elég ahhoz, hogy elnyerje a voksok több mint felét, és már az első fordulóban győzelmet arasson.

A peruiak továbbra is aggódnak amiatt, hogy megválasztása esetén a konzervatív Keiko apja tekintélyelvű kormányzási stílusát viszi majd tovább. Alberto Fujimori - aki 1990 és 2000 között volt Peru elnöke - jelenleg 25 éves börtönbüntetését tölti emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények és korrupció miatt.

"Tudom, hogyan tekintsek országom történelmére" - jelentette ki a vasárnapi vita során az elnökjelölt, hozzátéve: "tisztában vagyok azzal is, hogy mely fejezetei méltóak az ismétlésre, és melyeket kell örökre elfelejteni."

Fujimori az aláírt nyilatkozatban megígérte, hogy tiszteletben tartja az emberi jogokat, a sajtó szabadságát és a demokratikus intézményeket, amelyeket apja módszeresen meggyengített hatalmának megszilárdítása során.

"Soha többé egy újabb április 5-ét!" - mondta a Népi Erő (Fuerza Popular) nevű pártot vezető Fujimori arra a 24 évvel korábbi napra utalva, amelyen apja a hadsereg támogatásával feloszlatta a perui törvényhozást és igazságszolgáltatást, és magához ragadta a hatalmat. Keiko megígérte, hogy megválasztása esetén az ellenzék kezébe adja a felügyelőszervek és a kongresszus titkosszolgálati bizottságainak vezetését, valamint kárpótolja azokat a nőket, akiket apja kormányzása idején kényszersterilizáltak.

Bírálóit mindazonáltal nem sikerült meggyőznie, Twitter-üzeneteik tanúsága szerint hitetlenkedve fogadták az elnökjelölt szavait.

"Ugyanaz a maffia, ugyanaz a mézesmadzag" - írták.

Keiko Fujimori a legutóbbi felmérések szerint a 35 éves baloldali törvényhozóval, Verónika Mendozával, valamint a befektetők által favorizált, 77 éves Pedro Pablo Kuczynskival vív meg az elnöki tisztségért.

A 2011-ben megválasztott jelenlegi államfő, Ollanta Humala július 28-án adja át tisztségét utódjának. Peruban az alkotmány már tiltja, hogy ugyanaz a személy két cikluson át vezesse az országot.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.

Élőben a BL-elődöntő: Real Madrid–Bayern München 2-1

A Borussia Dortmund már a június elsejei döntő résztvevője, ma este eldől, ki lesz az ellenfele. A második félidőben a Bayern szerzett vezetést, de ezután felpörgött a Real Madrid, volt visszavont gól, VAR-vizsgálatok, a mérkőzés vége előtt kicsivel pedig már figyelmeztetni kellett a szurkolókat, szinte az egész stadion felállt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×