eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Finnországba is érkeztek szíriai menekültek

Németország mellett Finnországba is megérkezett hétfőn Törökországból a szíriai menekültek első csoportja az Európai Unió és Törökország között március közepén létrejött migrációs megegyezés értelmében - közölték a skandináv ország bevándorlási tisztségviselői.

Az Európai Bizottság hétfőn közölte, a Törökországból az Európai Unió területére történő áttelepítés megkezdéséhez 43 szíriait választottak ki, közülük 32 személyt Németországba, további 11-et Finnországba szállítanak. A brüsszeli testület tájékoztatása szerint kedden szíriai menekültek újabb csoportja érkezik Hollandiába.

Hanna Kautto, a finn bevándorlási szolgálat munkatársa közölte, a három családból származó, 11 szíriai menekült repülőgéppel megérkezett hétfőn Finnországba. Tisztségviselők elmondták, ideiglenesen egy befogadóállomáson helyezik el őket, amíg nem találnak nekik megfelelő szállást az ország területén.

Finnország idén 750 menekült befogadásába egyezett bele az Európai Unió által meghatározott, önkéntes alapon működő, a Közel-Keletről az európai közösség területére érkezett menekültek igazságosabb elosztására létrehozott kvótarendszer alapján.

Tavaly decemberben Helsinki úgy döntött, hogy a kvótarendszer keretében elsősorban a polgárháború sújtotta Szíriából érkezőkre összpontosít. A finn belügyi tárca tisztségviselői azt mondták, egyelőre nem világos, hogy a szíriai menekültek milyen arányban szerepelnek majd az évenkénti kvótában.

Az Európai Unió és Törökország között március 18-án megkötött, az Európába tartó menekültáradat megállítását célzó megállapodás értelmében az Égei-tengeren a görög szigetekre március 20. óta érkezett, a görög hatóságok által elutasított menedékkérőket és a menedékjogi kérelem benyújtásától elzárkózó illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba. A megegyezés értelmében az EU-tagországok ezért cserében a tehermegosztás jegyében - egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig - legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×