eur:
392.52
usd:
365.9
bux:
66689.15
2024. április 25. csütörtök Márk

Bátyja szerint Abdeslam nem akarta felrobbantani magát

Salah Abdeslam "tudatosan elutasította, hogy felrobbantsa magát" a tavaly november 13-án elkövetett párizsi terrortámadások során - mondta testvére, Mohamed Abdeslam péntek este, miután több mint egy órát beszélhetett a bruge-i börtönben fogva tartott öccsével.

A BFMTV hírtelevíziónak nyilatkozó Mohamed Abdeslam szerint találkozójuk alatt öccse többször is megbánását fejezte ki.

"Ha akartam volna, több áldozat lett volna. Szerencsére, nem csináltam végig" - idézte testvére szavait Mohamed Abdeslam. Egyúttal megerősítette, hogy öccse - akit március 18-án fogtak el Brüsszelben, és nemsokára átadnak a francia hatóságoknak - "együtt akar működni", mivel úgy gondolja, hogy "számot kell adnia (a történtekről), de nem Belgiumban".

Mohamed Abdeslam szerint öccse azt magyarázta neki, hogy ismerősei vonták őt be a terrorcselekmény elkövetésének tervébe. Szavai szerint távolról sem ő volt a párizsi merényletek kitervelője, és kezdetben nem is tudta, mi fog történni. Mindazonáltal megerősítette, hogy a 130 halálos áldozatot követelő terrortámadás estéjén neki is volt egy robbanóöve.

Salah Abdeslam azt mondta bátyjának, hogy "tud a március 22-én (Brüsszelben) elkövetett merényletekről, mivel a cellájában van egy televízió", de beszélőjükön tagadta, hogy bármi köze lenne a belga főváros Zaventem repülőterén és a belváros egyik metróállomásán elkövetett, 32 halálos áldozatot követelő robbantásokhoz.

Mohamed Abdeslam a BFMTV-nek elmondta, hogy öccse fáradt és még mindig sántít. Salah Abdeslamot a belga terrorelhárítás kommandósai lőtték lábon március 18-i elfogásakor.

A pénteki volt a második alkalom, hogy Mohamed Abdeslam beszélőn találkozhatott a testvérével.

A párizsi merényleteket elkövető, tízfős dzsihadista csoport egyetlen ismert túlélő tagja a Le Monde című francia lap és a BFMTV értesülése szerint március 25-i első kihallgatásakor is csökkenteni igyekezett a párizsi terrortámadásban játszott szerepét, azt állítva, hogy mikor autójukból kitette a Stade de France stadionnál három, öngyilkos merényletre készülő társát, ő maga meggondolta magát, és elhajtott a kocsival.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×