eur:
389.66
usd:
363.21
bux:
68186.42
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem halott, de súlyos sebesült az Iszlám Állam csúcsvezetője

Nem halt meg, de súlyosan megsebesült az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet "Omár, a csecsen" néven elhíresült egyik csúcsvezetője, egyfajta "hadügyminisztere", aki amerikai légicsapás áldozata volt Szíriában - közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) csütörtökön.

A londoni székhelyű, de kiterjedt szíriai aktivista hálózattal rendelkező emigráns szervezet tájékoztatása ellentmond amerikai tisztviselők korábbi beszámolóinak, amelyek szerint az iszlamista meghalt az északkelet-szíriai Saddádi városban múlt pénteken végrehajtott légicsapásban.

Rámi Abder-Rahmán, az OSDH vezetője úgy értesült, hogy Omár súlyosan megsebesült, de nem ölték meg. Az IÁ ellenőrzése alatt álló Rakka városába vitték, hogy ott kezeljék.

Abu Omár al-Sisáni, "a csecsen" valójában grúziai származású terrorista, akit hírszerzési források az IÁ egyik legjobb képességű parancsnokaként tartottak számon, s az amerikai külügyminisztérium ötmillió dolláros (1,4 milliárd forintos) vérdíjat is kitűzött a fejére. Sisáni korábban egy grúz katonai elitalakulat tagja volt.

Saddádi városa az északkelet-szíriai el-Haszake tartományban fekszik, és az IÁ egyik logisztikai központja. Az Egyesült Államok vezette koalíciós erők február végén indítottak új offenzívát a város és a terrorszervezet ellen.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×