eur:
394.22
usd:
365.03
bux:
65450.5
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nagyon nehéz lesz új kormányt alakítani Szlovákiában

Nagyon nehéz lesz új kormányt alakítani Szlovákiában a szombati parlamenti választás eredménye alapján - vélekedtek vasárnap a cseh politikusok. Egy stabil szlovák kormány felállása Csehország számára is nagyon fontos - mutatnak rá Prágában -, hiszen júliustól fél évig Szlovákia tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

"Azt kívánom Szlovákiának, hogy mihamarabb erős és stabil kormány alakuljon, amellyel mint legközelebbi szomszédok, az EU és a V4-ek keretein belül továbbra is szorosan együtt tudunk működni" - írta Bohuslav Sobotka miniszterelnök sajtónyilatkozatában. Egy stabil szlovák kormány létrehozása Csehország számára is rendkívül fontos. "Az új szlovák kormány az év közepétől elnökölni fog az Európai Unióban, s a Cseh Köztársaság kész minden segítséget megadni ehhez a feladathoz" - közölte Sobotka nyilatkozatában.

"Nagyon nehéz lesz Szlovákiában, ha nem egyenesen lehetetlen, értelmes kormányt alakítani" - szögezte le Pavel Belobrádek kormányfőhelyettes a Twitter közösségi portálon megjelent bejegyzésében.

"A szlovák kormányzat stabilitása a Cseh Köztársaságnak is érdeke, elsősorban a soron következő szlovák EU-elnökség miatt, amely idején olyan kérdéseket kell megoldani, mint a migrációs válság vagy a brit EU-népszavazás eredményének következményei" - mutatott rá Pavel Fiala, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt elnöke.

Pavel Telicka, az ANO mozgalom EP-képviselője a Twitteren feltette a kérdést: "Megismétli Szlovákia a Cseh Szociáldemokrata Párt tragikus hibáját, amely a cseh EU-elnökség idején buktatta meg önzően a cseh kormányt, vagy pedig a szlovák pártok képesek lesznek megegyezni egy új kormányban?"

Jirí Dienstbier cseh emberi jogi miniszter szerint Robert Fico kormányfő és a Smer elnöke hibát követett el, amikor a választási kampányban túlhangsúlyozta a migrációs témát. "A szociáldemokraták nem vehetik át a szélsőségesek témáit és retorikáját, ezzel elvesztik saját támogatásukat, és megnyitják a teret a szélsőségesek előtt" - jegyezte meg Dienstbier a Twitteren. "A szlovák választási lecke úgy szól: a populizmus nem kulcs a kormányzáshoz, inkább csak a szélsőségesek, a még populistább és még szélsőségesebb politikai szubjektumoknak nyit utat" - csatlakozott Dienstbierhez Pavel Telicka, aki korábban Csehország EU-biztosa is volt.

Szlovákiában a Robert Fico miniszterelnök vezette Irány-Szociáldemokrácia nyerte meg a szombati parlamenti választást 28 százalék körüli eredménnyel. A parlamentbe nyolc párt jutott be, köztük a Marián Kotleba által vezetett, neonácinak minősített Mi Szlovákiánk-Néppárt is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×