INFORÁDIÓ
2023. március 28. kedd
Gedeon, Johanna

"A dzsihadisták kezére játszik az EU tehetetlensége"

InfoRádió / MTI

Az Iszlám Állam terrorszervezet kezére játszik az, hogy az Európai Unió képtelen összehangolt választ adni a menekülthullám problémájára - mondta pénteken Ursula von der Leyen német védelmi miniszter az 52. müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia (MSC) megnyitóján.

"A legmélyebb válság morális jellegű" - állapította meg a tárcavezető a konferenciát megnyitva. Úgy vélekedett, hogy gyengülni látszik a szolidaritás az Európai Unió tagországai között, hetven esztendő után elhomályosulni látszik az európai szabadságmodell, az európai értékeket pedig az idegengyűlölet és a nacionalizmus fenyegeti.

"Mindez az Iszlám Állam malmára hajtja a vizet" - mondta a német védelmi tárca vezetője, hozzáfűzve, hogy az európai államok közötti széthúzás azoknak kedvez, akik az európai egység felbomlását akarják. A földrészünkre nehezedő migrációs nyomás módszeres - mindenekelőtt összeurópai - választ követel - mondta Ursula von der Leyen.

Ugyanakkor a német miniszter a szíriai újjáépítést támogató programot mutatott be. Ennek keretében a német hadsereg szíriai menekülteket képezne ki például kézműveseknek, műszerészeknek és logisztikai szakembereknek, hogy hazájuk újjáépítésében segítsenek a polgárháború befejeződése után - mondta a német védelmi tárca vezetője. Amennyiben a békefolyamat eredményesnek bizonyul, illetve Damaszkuszban új kormányzat alakul, úgy Berlin kész arra, hogy Párizzsal közösen részt vegyen a szíriai hadsereg kiképzésében is. "Ez azonban még a távoli jövő" - fékezte a várakozásokat von der Leyen.

Az első fázis azonban már most indulhat - mondta a miniszter és emlékeztetett arra, hogy a német hadseregben mintegy 100 szakma oktatására van lehetőség - a villanyszerelőtől a tűzoltóig és a kőművestől a vízvezeték-szerelőig. "A felfoghatatlan aleppói pusztításokat látva mindannyian tudjuk, hogy az újjáépítéshez nem csak új kövekre van szükség" - mondta a miniszter, és hozzátette, hogy mindenekelőtt bizakodó és változatos képességekkel rendelkező emberekre lesz szükség.

Péntek hajnalban megállapodás született a szíriai ellenségeskedések leállításáról a Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) Münchenben tartott külügyminiszteri értekezletén. A harcok leállítását az egész országban a kormányerők és az úgynevezett mérsékelt ellenzék fegyveresei között egy héten belül, fokozatosan akarják elérni a nagyhatalmak. Oroszország egyelőre nem fejezi be légi hadjáratát.

Jean-Yves le Drian francia védelmi miniszter ugyanakkor elmondta, hogy a tűzszünet csak akkor léphet életbe egy héten belül, ha Moszkva leállítja a Bassár el-Aszad elnök erőit támogató légicsapásokat.

"A múlt éjjeli megállapodás (...) akkor jelent előrelépést, ha az egy tűzszünethez vezet, ha lehetővé teszi a humanitárius segély célba juttatását és ha magában foglalja azt is, hogy a válogatás nélküli szíriai és orosz légicsapások abbamaradnak" - mondta le Drian a biztonsági konferencián.

Manuel Valls francia miniszterelnök egy szombaton megjelenő, de részletekben már pénteken ismertetett interjúban bírálta Angela Merkel német kancellár menekültügyi politikáját. Szerinte a nyitott határok politikája hosszabb távon fenntarthatatlan.

"Ez az ideig-óráig igazolt politika hosszú távon fenntarthatatlan" - mondta a francia kormányfő a Funke médiacsoport lapjainak nyilatkozva.

"A korlátozott befogadási lehetőségeink, az elmúlt hetek feszültségei - Németországban, de Európa-szerte is - arra köteleznek minket, hogy világosan kimondjuk a dolgokat: Európa nem képes minden migránst befogadni Irakból, Szíriából, illetve Afrikából. Vissza kell szereznie a határai, a migrációs és bevándorlási politikája feletti ellenőrzést" - fűzte hozzá Valls.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018