INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Németországban vádat emeltek négy feltételezett szélsőjobboldali terrorista ellen

InfoRádió / MTI
Németországban a szövetségi legfőbb ügyészség megvádolt négy embert szélsőjobboldali terrorista szervezet létrehozásával és menedékkérők elleni robbantásos merénylet kitervelésével.

A súlyos állam elleni bűncselekmények ügyében eljáró vádhatóság szerdai közleménye szerint a vádlottak az Oldschool Society (OSS) nevű szélsőjobboldali csoport tagjai. Tavaly májusban vették őrizetbe őket. A legfiatalabb 23 éves, a legidősebb 57 éves, valamennyien német állampolgárok. Ketten közülük az OSS legfőbb irányítói, a szervezet "elnöke", illetve "alelnöke".

A müncheni tartományi felsőbírósághoz tavaly december 23-án benyújtott vádirat szerint a vádlottak legkésőbb 2015 januárjában létrehozták, majd működtették az OSS-t, amelynek szélsőjobboldali ideológiája jegyében terrortámadásokat akartak elkövetni. Az elsőt 2015 májusára tervezték a Szászország tartományi Borna térségében egy menedékkérőket befogadó állomás ellen - áll a közleményben.

A vádlottak be is szerezték a robbanóanyagot Csehországban a pokolgépes merénylethez, és csak azért nem hajtották végre a támadást, mert még éppen időben elfogták őket.

A nyomozást az alkotmányvédelmi hivatal (BfV) - a belső elhárítás - értesülései alapján indították el, és a négy embert egy nagyszabású razzia révén, a szövetségi rendőrség terrorizmusellenes és különleges műveleti egységének közreműködésével kerítették kézre tavaly május 6-án. A vádlottak a merényletet május 8. és 10. között akarták elkövetni.

A címlapról ajánljuk