eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Egyre több iraki menedékkérő tér vissza hazájába Németországból

Egyre több iraki menedékkérő utazik haza Németországból, szerdán is több tucatnyi menedékkérővel indult el egy járat Irakba a berlini Tegel nemzetközi repülőtérről - írta online kiadásában a Bild című lap.

Az utóbbi négy hónapban több mint 400 iraki menedékkérő váltott jegyet a Berlin-Erbíl és a Berlin-Bagdad járatokra - mondta egy utazási iroda vezetője.

Az önkéntes hazatérés válságövezetekbe nem ritkaság - tette hozzá a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) egy szakembere. A menedékkérők egyebek mellett a németországi lehetőségekhez fűzött, eltúlzottnak bizonyult várakozások vagy otthon maradt családjuk miatt döntenek a hazatérés mellett - mondta.

Az okok között szerepelhetnek az iraki konfliktus fejleményei is; decemberben az iraki hadseregnek sikerült kiszorítania a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet fegyvereseit Ramádi városából, és újabb offenzívákra készül a dzsihadisták ellen.

A BAMF adatai szerint decemberben 201 iraki állampolgár tért haza, ennél azonban jóval többen is lehetnek, mert a BAMF kimutatásában csak az önkéntes hazatérést szolgáló támogatási programban résztvevő menedékkérők szerepelnek, és sokan a hivatal közreműködése nélkül indulnak haza a berlini nagykövetségen kiváltott útlevéllel.

Irak berlini nagykövetsége tavaly 1400 útlevelet állított ki hazatérni szándékozó menedékkérőknek, menekülteknek. Az igénylők száma az év végén jelentősen megemelkedett, az 1400-ból 1250 útlevelet az október-decemberi időszakban adtak ki.

Németországban tavaly 1 091 894 menedékkérőt vettek nyilvántartásba, köztük 121 662 iraki állampolgárt, akik így a menedékkérők harmadik legnagyobb csoportját alkották a szíriaiak és az afgánok után.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×